Požiar v egyptskom kostole spôsobila porucha klimatizácie. Zahynulo najmenej 41 ľudí

TA3 ČTK
14.8.2022 12:57

Požiar v koptskom kresťanskom kostole na okraji egyptskej metropoly Káhira, pri ktorom v nedeľu dopoludnia počas bohoslužby zahynulo najmenej 41 ľudí, spôsobila porucha v klimatizačnej jednotke na druhom poschodí budovy kostola. Oznámilo to egyptské ministerstvo vnútra, podľa ktorého to ukazujú "forenzné dôkazy". Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Otec Faríd Fahmí, z iného neďalekého kostola v robotníckej štvrti Imbába mesta Gíza na južnom okraji Káhiry, pre AFP povedal, že príčinou požiaru bol elektrický skrat. "Elektrina vypadla a tak použili generátor. Keď sa elektrina obnovila, spôsobilo to preťaženie," uviedol Fahmí.

Plamene zachvátili koptský pravoslávny Kostol Abú Sífína v husto obývanej štvrti Imbába. Okrem najmenej 41 mŕtvych utrpelo zranenia ďalších najmenej 14 ľudí.

Na miesto nešťastia bolo vyslaných 15 hasičských vozidiel a sanitky odvážali ranených do blízkych nemocníc. Požiar neskôr dostali hasiči pod kontrolu, dodalo ministerstvo. Pri nešťastí utrpelo zranenia päť členov civilnej ochrany, uviedla tlačová agentúra DPA.

Koptskí kresťania tvoria približne desať percent obyvateľstva Egypta, ktoré je väčšinovo moslimské. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa telefonicky rozprával s koptským pápežom Tawadrosom II. a vyjadril mu sústrasť, informoval prezidentský úrad.

"Ľudia sa zhromažďovali na treťom a štvrtom poschodí a videli sme, že z druhého poschodia vychádza dym. Ľudia sa ponáhľali dole po schodoch a vyzeralo to, že padajú jeden na druhého," povedal Reuters jeden z veriacich Jásir Munír. "Potom sme počuli ranu, iskry a videli oheň vychádzajúci z okna," povedal. Dodal, že bol spolu s dcérou na prízemí, takže sa im podarilo utiecť.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sisí telefonicky kondoloval pápežovi egyptskej koptskej cirkvi Tavadrosovi II., oznámila prezidentská kancelária. "Pozorne sledujem vývoj okolo tejto tragickej nehody," uviedol Sísí na facebooku. 

Dodal, že nariadil všetkým štátnym orgánom a inštitúciám, ktorých sa to týka, aby sa tragédiou a jej následkami zaoberali. Gíza, kde požiar vypukol, je druhé najväčšie egyptské mesto a nachádza sa oproti Káhire na protiľahlom brehu Nílu. Koptskí kresťania tvoria asi desať percent egyptskej populácie a dlhodobo sa sťažujú na diskrimináciu zo strany moslimskej väčšiny.

Témy: Reuters požiar
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok