Fico o koaličnej kríze: Nech Matovič vyskočí z psychiatrickej liečebne a Sulík nech sa ufetuje

ta3/Dominik Pálka
14.8.2022 12:16

Šéf strany Smer-SD Robert Fico si myslí, že Richard Sulík "neuteká" z vlády kvôli konfliktu s Igorom Matovičom. "Je pravdou, že nás čakajú ťažké časy," uviedol v relácii V politike predseda hnutia Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár.

Koaličné stretnutie nič nevyriešilo

V piatok koalícia rokovala v hoteli Bôrik o kríze, ktorej čelí. "Je pravdou, že nás čakajú ťažké časy. Ak nebudeme môcť prijímať zákony a vládnuť, tak nebudeme môcť pomôcť občanom," povedal Boris Kollár. 

"Máme tu dve egá (konflikt medzi SaS a OĽANO - pozn. redakcie) a ani jeden nechce ustúpiť, problémom je to, že v septembri sa ocitneme v menšinovej vláde," myslí si o koaličnej kríze šéf hnutia Sme rodina. Kollár povedal, že na piatkovom stretnutí v hoteli Bôrik sa na ničom nedohodli. 

"Nech sa aj pozabíjajú, mne je to úplne jedno. Nech Matovič vyskočí z psychiatrickej liečebne a Sulík nech sa ufetuje," odpovedal Fico na otázku o vývoji koaličnej krízy. 

Fico vidí dôvod inde

Predseda Smeru si myslí, že minister hospodárstva a šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík "neuteká" z vlády kvôli konfliktu s predsedom hnutia OĽANO Igorom Matovičom, ale kvôli tomu, že sa bojí zdražovania. 

"Ja mám pocit, že som už na nejakej psychiatrii. Ak naša vláda nezačne okamžite riešiť problém elektriny, plynu a potravín, tak ľudia nebudú mať z čoho platiť. Nesmieme sa zbaviť zodpovednosti," uviedol Boris Kollár s tým, že je za zachovanie štvorkoalície.

Fico vidí dve možnosti - "bude sa tu potácať menšinová vláda, ktorá nebude schopná príjímať žiadne rozhodnutia a nebudú hlasy na jej odvolanie. Druhý variant sú predčasné parlamentné voľby." Zároveň potvrdil, že Smer za referendum o predčasných voľbách vyzbieral už 380-tisíc podpisov.

Kollár by uvítal možnosť skrátenia volebného obdobia

Kollár si myslí, že v Ústave SR by mala byť úprava, ktorá by dovolila legálne skrátiť volebné obdobie. 

"Sme raritou vo svete, pretože sme asi jediná krajina v demokratickom svete, v ktorej nie je možné vyvolať predčasné parlamentné voľby," povedal Fico. 

Šéf Smeru vyhlásil, že prezidentka SR Zuzana Čaputová urobí všetko pre udržanie súčasnej vlády, reagoval tak na jej rozhodnutie, že sa kvôli referendovej otázke obráti na Ústavný súd SR. "Prezidentka nechce referendum 29. októbra, pretože vie, že by bolo úspešné," dodal Robert Fico.

Fico reagoval na Hamrana

"Krajina je v totálnom rozpade, máme tu hlbokú krízu," uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Štefan Hamran na tlačovej besede informoval, že aktuálne je podaná obžaloba na 25 osôb v deviatich prípadoch, kde by mal figurovať aj bývalý šéf polície Tibor Gašpar a ďalší členovia bývalého vedenia polície. Šéf Smeru povedal, že policajný prezident Štefan Hamran chráni "zločincov na NAKA", reagoval tak na vyjadrenia prezidenta, ktorý sa mimo iného aj zastal policajtov. Podľa Fica chce šéf polície zachrániť "bandu zločincov", ktorá využíva trestný proces na likvidáciu politických predstaviteľov. 

Má polícia rozviazané ruky? 

"Môžeme povedať, že polícia bola za minulých vlád unesená. Za súčasnej vlády nemôžeme robiť tú istú chybu, nemôžeme zneužívať políciu," povedal predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Šéf parlamentu si myslí, že polícia má rozviazané ruky. Kollár dodal, že spravodlivosť by mala platiť pre každého. 

"Čurilla a spol., vyšetrovatelia NAKA, sú obvinení z najzávažnejších zločinov. Títo policajti naďalej stíhajú a ešte boli aj povýšení," kritizoval Fico kroky šéfa polície. Predseda Smeru si myslí, že niektorí policajti falšujú dôkazy a nechávajú sa korumpovať. Fico hovoril, že polícia spustila "hon na opozíciu". "Som obvinený za to, že som povedal pravdu o Kiskovi a Matovičovi," zopakoval šéf Smeru. 

Podľa Kollára polícia v minulosti nemala rozviazané ruky, avšak kritizoval aj jej kroky voči bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. "Rozviazané ruky však neznamenajú svojvôľu. Polícia musí konať v rámci zákona," dodal šéf parlamentu.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok