ONLINE: Rusko posiela ukrajinské mestá do stredoveku, z Odesy vyplávala loď s pšenicou pre Afriku

TA3 TASR ČTK
14.8.2022 07:18

"V tejto vojne Ruská federácia používa techniku "stroje času", posiela celé ukrajinské mestá späť do stredoveku," napísal na Twitteri šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Loď s nákladom 23 000 ton obilia vyplávala v nedeľu z prístavu v Odese a smeruje do Etiópie. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko posiela ukrajinské mestá do stredoveku, z Odesy vyplávala loď s pšenicou pre Afriku
TASR/AP

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:44 Zdravotníci v okupovanom Chersone musia podpisovať dokumenty o spolupráci s ruskými zastupiteľskými úradmi. Navyše sú nútení dostávať platy v rubľoch, píše The Kyiv Independent.

22:27 Raketomety HIMARS údajne zasiahli základňu ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny v okupovanom ukrajinskom meste Popasna. Na Twitteri o tom informoval napríklad poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Na sociálnych sieťach okrem toho kolujú špekulácie, že pri útoku mohol byť zabitý aj majiteľ skupiny Jevgenij Prigožin.

21:38 Loď s nákladom 23 000 ton obilia vyplávala v nedeľu z prístavu v ukrajinskej Odeskej oblasti. Smeruje do Etiópie v rámci potravinového programu OSN.

21:34 "V tejto vojne Ruská federácia používa techniku "stroje času", posiela celé ukrajinské mestá späť do stredoveku," napísal na Twitteri šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Ďalej tiež uviedol, že "Stredovek" je hlavným vývozným artiklom Ruska.

21:13 Rusi počas nedele najmenej šesťkrát vystrelili na mesto Enerhodar v Záporožskej oblasti, informuje kanál Trucha. Zomrel kvôli tomu zamestnanec priľahlej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorý venčil psa. Ten tiež zomrel.

20:49 Desiatky krajín i Európska únia v nedeľu žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. "Rozmiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri jadrovom zariadení je neprijateľné a neberie do úvahy ochranu, bezpečnosť a zásady bezpečnosti, k dodržiavaniu ktorých sa zaviazali všetci členovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu," uviedli tieto krajiny s spoločnom vyhlásení.

19:30 V Odese začali nakladať prvú loď s potravinovou pomocou pre Afriku od začiatku ruskej invázie. Plavidlo pod záštitou OSN dopraví 23-tisíc ton ukrajinskej pšenice do Etiópie. Koridor v Čiernom mori odblokovala pred dvoma týždňami dohoda medzi Kyjevom, Moskvou, Tureckom a práve Organizáciou Spojených národov.

19:21 "Pracujeme na koncepte, ktorý znemožní vydávanie víz Rusom," povedal agentúre PAP námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk. Vyslovil sa za to, aby jeho krajina podporila nové sankcie proti Rusku vrátane obmedzenia prístupu k vízam, hoci veľké členské štáty sú proti. "Kvôli tejto neochote Poľsko pracuje na novom riešení," povedal námestník s tým, že rozhodnutie o tejto záležitosti padne v najbližších týždňoch.

19:14 Na Kryme bol zadržaný bývalý veliteľ ruských separatistov na Donbase Igor Girkin, známy tiež ako Strelkov. O zadržaní informovali niektoré ruské a ukrajinské médiá, oficiálne ho ale nikto nepotvrdil. Girkin si údajne oholil svoje typické fúzy a snažil sa na falošný pas pod menom Sergej Runov dostať na front do Chersonskej oblasti, kde chcel bojovať proti Ukrajine. Prečo ho Rusi zadržali, nie je jasné.

18:18 Riziko katastrofy v Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodar, ktorú okupujú ruské ozbrojené sily, sa každým dňom zvyšuje. V nedeľu to uviedol starosta Enerhodaru Dmytro Orlov. "To, čo sa tam deje, je vyslovene jadrový terorizmus a môže sa kedykoľvek nepredvídateľne skončiť. Riziká sa zvyšujú každým dňom," povedal Orlov.

17:29 Ľudia vo východoukrajinskom meste Rubižne začali s exhumáciou tiel, ktoré boli počas vrcholiacich bojov proti ruským inváznym vojakom narýchlo pochované na dvoroch domov. Teraz chcú Ukrajinci mŕtvych dôstojne uložiť na večný odpočinok. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

17:24 Z okupovaného prístavu Berďansk je hlásená explózia, informuje agentúra Nexta.

17:09 Ukrajinské jednotky znovu zasiahli hlavný most pri Chersone, uvádza The Kyiv Independent. Ide o strategicky Antonivský most cez rieku Dneper.

16:43 Ruský diplomat vyzval Ukrajinu, aby poskytla bezpečnostné záruky a umožnila medzinárodným expertom navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čelí ostreľovaniu. "Je dôležité, aby Ukrajinci prestali s ostreľovaním elektrárne a poskytli členom misie bezpečnostné záruky," povedal Michail Uľjanov.

16:31 Poľsko prestane vydávať víza ruským občanom a podporí zákaz schengenských víz pre Rusov na európskej úrovni, uvádza agentúra Nexta. Nemecko a Francúzsko sú proti tomuto rozhodnutiu, zatiaľ čo pobaltské štáty, Česká republika, Fínsko, Dánsko a Slovensko ho podporujú.

15:46 Ukrajina opäť vyzýva na evakuáciu civilistov z Ruskom okupovaných častí Chersonskej oblasti, informuje The Kyiv Independent. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková vyzvala Ukrajincov, ktorí zostali na okupovaných územiach Chersonskej oblasti, aby opustili svoje domovy, a zdôraznila, že "prichádza ťažká zima".

15:23 "Prečo sú potrebné vízové obmedzenia pre ruských občanov? Šesť mesiacov vojny ukázalo, že ich nezaujímajú masové vraždy, zničené mestá, jadrové vydieranie, Buča ani Mariupol. Až reči o strate víz ich dokázali priviesť späť k vedomiu vojny a zodpovednosti. A to je prvý krok... k vzbure,“ napísal na Twitteri poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

15:20 Podľa šéfa Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka ruské jednotky za posledných 24 hodín v regióne zabili dvoch civilistov a ďalších desať ľudí zranili.

15:09 Denys Prokopenko, veliteľ pluku Azov, ktorý bránil Mariupol a vzdoroval okupantom v tamojších oceliarňach, je v Rusku. Serveru Suspilne to povedala Prokopenkova manželka Kateryna. Úrady to nepotvrdili, Prokopenková ale poukazuje na to, že v súčasnej situácii je ťažké potvrdiť čokoľvek. Odpovede sa podľa svojich slov nedočkala ani od moskovskej pobočky Medzinárodného červeného kríža.

13:43 Ukrajina opäť vyzýva na evakuáciu civilistov z Rusmi okupovaných častí Chersonskej oblasti. Píše The Kyiv Independent.

12:40 Na Kryme bol zadržaný bývalý veliteľ ruských separatistov na Donbase Igor Girkin, známy tiež ako Strelkov. O zadržaní informovali niektoré ruské a ukrajinské médiá, oficiálne ho ale nikto nepotvrdil. Girkin si údajne oholil svoje typické fúzy a snažil sa na falošný pas pod menom Sergej Runov dostať na front do Chersonskej oblasti, kde chcel bojovať proti Ukrajine. Prečo ho Rusi zadržali, nie je jasné.

11:42  Poľsko zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko.  

11:15 Ministerstvo obrany v nedeľu doobeda pre Denník N vyvrátilo, že by sa slovenské stíhačky MiG-29 nachádzali na Ukrajine. Reagovalo tak na predošlé informácie.

10:25 Prioritou Ruska počas ofenzívy na Ukrajine bola v uplynulom týždni pravdepodobne reorganizácia vojenských jednotiek s cieľom upevniť pozície na juhu krajiny. V Donbase na východe však proruské sily pokračovali v pokusoch o útoky severne od mesta Doneck. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany. 

9:38 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3693 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2095 žien a 834 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:34 Ukrajina si berie na mušku ruských vojakov, ktorí ostreľujú Záporožskú jadrovú elektráreň. V nočnom prejave to vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Donbase podľa neho pokračujú brutálne boje. Ukrajincom sa napríklad podarilo zničiť dôležitý most cez rieku Dneper pri priehrade Nova Kachovka.

7:16 Štátna pohotovostná služba hasila požiar v Zakarpatskej oblasti.

7:05 Ruské sily spáchali viac ako 28-tisíc vojnových zločinov, tvrdí ukrajinská generálna prokuratúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok