V mexických mestách na hraniciach s USA vypuklo násilie gangov. Strieľajú na obchody aj náhodných chodcov

TA3 ČTK
13.8.2022 22:32

Mexické mestá Tijuana, Mexicali, Rosarito a Ensenada ležiace blízko hranice so Spojenými štátmi sa stretávajú s násilím gangov. Americký konzulát v Tijuane zamestnancom preto nariadil zostať do odvolania na bezpečnom mieste. Podľa agentúry AP je to tretíkrát tento týždeň, keď mexické mestá zažívajú podpaľačské útoky a streľbu medzi členmi drogových gangov.

V mexických mestách na hraniciach s USA vypuklo násilie gangov. Strieľajú na obchody aj náhodných chodcov
Twitter/Azucena Uresti

Strelci v uliciach kvôli sporom so súpermi alebo v snahe zadržať hľadaného protivníka strieľajú aj na obchody, na autá aj na náhodných chodcov. Úrady v Tijuane ohlásili desať zhorených áut a starostka Montserrat Caballerová to pripísala sporom medzi kartelmi. Vyzvala ich, aby prestali útočiť na nevinných civilistov a vybavili si účty s nepriateľmi, nie s "rodinami a tvrdo pracujúcimi občanmi".

Americký konzulát v Tijuane v piatkovom vyhlásení uviedol, že vie o pálení áut, o cestných zátarasách a policajných aktivitách v Tijuane, Mexicali, Rosarite, Ensenade a Tecate.

Mesto Ciudad Juárez, oproti ktorému leží v Texase El Paso, kvôli podobnému násiliu vo štvrtok zavrelo školy a zrušilo časť verejných akcií. Tamojší gang po bitke väzňov postrieľal deväť ľudí vrátane štyroch zamestnancov miestnej rozhlasovej stanice.

V utorok členovia drogového kartelu v Jalisku a Guanajuate reagovali na pokus zatknúť jedného zo svojich vodcov vypálením áut a obchodov.

Tijuana leží pri hranici s Kaliforniou a prechádza ňou lukratívna trasa pašerákov drog, ktorým dominuje kartel Arellana Félixa. V poslednej dobe sa ale miesto stalo bojiskom rôznych skupín.

Prezident Andrés Manuel López Obrador k štvrtkovým udalostiam v Ciudad Juáreze povedal, že gangy tam napadli občanov v "akomsi druhu odplaty". "Nebol to stret dvoch skupín, došlo na streľbu na civilistov, nevinných ľudí," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok