Pripravte sa na vlnu horúčav. Budúci týždeň k nám začne prúdiť tropický vzduch

TA3 TASR
13.8.2022 19:27

Budúci týždeň čaká Slovensko ďalšia vlna horúčav, ktorú zapríčiní prílev veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Podľa predpovedných materiálov sa už dá podľa meteorológov rozpoznať aj jej vrchol. "S najväčšou pravdepodobnosťou bude vo štvrtok (18. augusta) pred studeným frontom postupujúcim od západu, teda dlho nepotrvá," konštatuje SHMÚ.

Teplota vo výške okolo 1500 metrov nad morom už aj v ansámblovom priemere nad územím Slovenska podľa meteorológov dosahuje vo štvrtok na poludnie hodnotu 20 stupňov Celzia. "Čo znamená, že vlna horúčav opäť prinesie mimoriadne až extrémne vysoké hodnoty teploty vzduchu," dodali zo SHMÚ.

V pondelok môžu teploty v niektorých okresoch na juhu dosiahnuť až 33 stupňov Celzia. SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstrahy platia pre okresy Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Galanta, Komárno a Nové Zámky v pondelok v čase od 12.00 do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňujú meteorológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok