V odpadovej vode New Yorku našli vírus obrny. Úrady to znepokojilo, no neprekvapilo

TA3 ČTK
13.8.2022 16:55

V odpadovej vode mesta New York sa našiel vírus obrny, čo môže znamenať tiché šírenie nákazy. S odvolaním sa na vyhlásenie Mary Bassettovej z ministerstva zdravotníctva štátu New York o tom informoval server Politico. Pred niekoľkými týždňami sa po desiatich rokoch v USA potvrdil prvý prípad detskej obrny, a to na predmestí New Yorku.

V odpadovej vode New Yorku našli vírus obrny. Úrady to znepokojilo, no neprekvapilo
Twitter/End Time Headlines (ilu)

Podľa piatkového vyhlásenia zdravotníckych úradov môže byť vírus aj v meste. "Na každý zistený prípad obrny pripadajú stovky nezistených. Nájdenie vírusu obrny v odpadovej vode nás znepokojuje, ale neprekvapuje. Ministerstvo zdravotníctva štátu New York s federálnymi partnermi rýchlo zareagovalo, prešetruje prípady a snaží sa zistiť, ako sa vírus šíri," oznámila Bassettová.

V meste sa žiadny prípad obrny nepreukázal, ale podľa úradov sa v odpadovej vode našlo šesť pozitívnych vzoriek. Potvrdený prípad nákazy pochádza z okresu Rockland a tam aj v okrese Orange sa vírus našiel v odpadovej vode.

Z odpadových vôd sa zisťuje šírenie covidu-19, v júni sa začala voda testovať aj na obrne, povedal profesor epidemiológie Denis Nash. Podľa neho je ťažké určiť mieru šírenia nákazy na základe šiestich pozitívnych vzoriek. Nevie sa, z koľkých miest pochádzajú, a nie je jasná ani koncentrácia jednotlivých nálezov.

Podľa úradov vzorky z New Yorku nie sú geneticky zhodné s prípadom v Rocklande. "Newyorčania by mali vedieť, že nálezy neznamenajú, že zdrojom prenosu je nakazená osoba v Rocklande, zisťovanie pôvodu vírusu pokračuje," uvádza sa v úradnom vyhlásení.

Pomohlo očkovanie

V USA bola obrna vďaka očkovaniu odstránená, ale môže byť prítomná v miestach s nízkou zaočkovanosťou. V New Yorku dostalo tri dávky vakcíny proti obrne 86 percent detí od šiestich mesiacov do piatich rokov. Údaje sa ale líšia v jednotlivých štvrtiach a obvodoch - napríklad na Manhattane je naočkovaných 91 percent detí, na Staten Islande 82 percent, v brooklynskom Williamsburgu iba 56 percent. Úrady vyzvali rodičov, aby nechali deti naočkovať. Starosta Eric Adams odkázal Newyorčanom, že by obrnu nemali brať na ľahkú váhu.

Malé deti majú dostať štvordávkovú vakcínu, ak sa s očkovaním začne po štvrtom roku veku, majú sa podať tri dávky. Dospelí, ktorí v minulosti dostali jednu alebo dve dávky, si majú nechať zvyšné dávky teraz bez ohľadu na to, aká doba od posledného podania ubehla.

Ashwin Vasan, ktorý zodpovedá za zdravotníctvo v meste New York, povedal, že obrne sa dá očkovaním ľahko predísť a jej zistenie by malo vyburcovať všetkých k akcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok