Zhruba 40 žien protestovalo v Kábule, Taliban rozohnal demonštráciu streľbou do vzduchu

TA3 TASR
13.8.2022 10:51

Bojovníci islamistického hnutia Taliban, ktoré sa takmer pred rokom v Afganistane chopilo moci, v sobotu v Kábule strieľali do vzduchu, aby rozohnali demonštráciu žien, ktoré sa domáhali práva na prácu a vzdelanie, píše agentúra AFP s odkazom na svojich reportérov.

Zhruba 40 žien protestovalo v Kábule, Taliban rozohnal demonštráciu streľbou do vzduchu
Reprofoto/YouTube/The Newsroom Explains

Zhruba 40 žien podľa nich išlo v sprievode okolo ministerstva školstva a skandovalo "chlieb, práca, sloboda", keď ich skupina Talibov začala rozháňať streľbou do vzduchu. Incident sa odohral zhruba päť minút po začiatku pochodu.

Demonštrantky niesli transparent s nápisom "15. august je temným dňom". Dátum odkazoval na deň, keď sa Taliban v Kábule chopil moci. "Spravodlivosť, spravodlivosť, máme dosť nevzdelanosti," skandovali ženy, kým boli násilne rozohnané.

Talibovia vo vojenských uniformách a s puškami zablokovali križovatku pred protestujúcimi a niekoľko sekúnd strieľali do vzduchu. Jeden z nich pritom simuloval streľbu na demonštrantky, uviedol reportér AFP. Niektorí z protestujúcich potom utiekli do neďalekých obchodov, kam ich Talibovia prenasledovali a bili pažbami pušiek.

Video z protestu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok