Britský spisovateľ, ktorý sa stal terčom útoku, zrejme príde o oko. Podozrivého muža obvinili

TA3 TASR
13.8.2022 08:17

Britský spisovateľ Salman Rushdie je po piatkovom útoku spáchanom mužom libanonského pôvodu pripojený na pľúcny ventilátor, nemôže hovoriť a zrejme príde o oko. Útok odsúdili inštitúcie aj osobnosti politického a kultúrneho sveta, zatiaľ čo časť iránskych médií útok schvaľuje. Útočník bol formálne obvinený z pokusu o vraždu a z napadnutia.

Britský spisovateľ, ktorý sa stal terčom útoku, zrejme príde o oko. Podozrivého muža obvinili
TASR/AP

Za román Satanské verše vyniesol dnes už zosnulý iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní nad Rushdiom rozsudok smrti, pretože dielo z roku 1988 podľa niektorých moslimov uráža islam. Kvôli Chomejního fatve, ktorú terajšie iránske vedenie odmietlo zrušiť, žil Rushdie v ústraní a s ochrankou.

V piatok mal Rushdie vo vzdelávacom centre v americkom meste Chautauqua v štáte New York prehovoriť na tému azylu, ktorý USA poskytujú prenasledovaným umelcom.

Krátko po zahájení prejavu na pódium vyskočil dvadsaťštyriročný Hadi Matar, narodený v Kalifornii libanonským rodičom, pričom sa nedávno presťahoval do New Jersey. Sedemdesiatpäťročného Rushdieho pobodal na krku a na tele a spisovateľ podľa svojho agenta Andrewa Wylieho zrejme príde o oko. Do nemocnice bol Rushdie prepravený vrtuľníkom a prekonal niekoľkohodinovú operáciu. Má porušené nervy na ruke a tiež pečeň. Zostáva pripojený na pľúcny ventilátor, podľa lekára Martina Haskella sú zranenia síce vážne, ale je šanca na prežitie.

Na akcii neboli bezpečnostné opatrenia

O motíve Matarovho činu zatiaľ polícia nič nezverejnila, ale podľa prvých informácií útočník sympatizoval so šiitskym extrémizmom a iránskymi revolučnými gardami. Prokuratúra Hatara obvinila z pokusu o vraždu a z napadnutia. Zostáva bez kaucie vo väzbe.

Centrum Chautauqua podľa stanice CNN odmietlo zaviesť pri piatkovom programe základné bezpečnostné opatrenia, takže na mieste nebol detektor kovov a nekontrovala sa batožina.

V Iráne, kde sú Satanské verše zakázané, sa tamojšia tlač hlásiaca sa k tvrdej politickej línii vyjadrila k útoku pochvalne. "Tisíckrát bravo.... statočnému a poslušnému človeku, ktorý zaútočil na odpadlíka od viery, zlého Salmana Rushdieho. Ruka muža, ktorý zlomil väz nepriateľovi Boha, musí byť pobozkaná," napísal denník Kajhán. Denník Chorásán píše o "Satanovi na ceste do pekla".

Biely dom aj OSN útok odsúdili a generálny tajomník OSN nad ním vyjadril zdesenie s tým, že násilie nesmie byť odpoveďou na slobodu slova. Britský premiér Boris Johnson povedal, že je v šoku, že bol Rushdie pobodaný vo chvíli, keď uplatňoval právo na to, čo ľudia nesmú prestať brániť. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Rushdie 33 rokov zosobňoval slobodu a boj proti tmárstvu a stal sa obeťou zbabelého útoku nenávisti a barbarstva. Austrálsky premiér Anthony Albanesa označil útok za znechucujúce a nezmyselné násilie.

Útok na slobodu slova

Britský spisovateľ Ian McEwan povedal, že útok na jeho "drahého priateľa Salmána" je útokom na slobodu myslenia a slova. "To sú slobody, ktoré podopierajú všetky naše práva a slobody. Salman je inšpiratívny obranca prenasledovaných spisovateľov a novinárov na celom svete," povedal McEwan.

Rushdie v nedávnom rozhovore s nemeckým magazínom Stern povedal, že je optimista a že teraz prežíva relatívne normálny život.

Rushdie má od roku 2016 americké občianstvo a žije v New Yorku. V rozhovore hovoril o svojich obavách o americkú demokraciu. Podľa neho ju ohrozuje rasizmus a nenávisť voči tomu, čo dosiahol liberalizmus. Rushdie tieto hrozby označil za "prípravné štádium fašizmu". "Víťazstvo (bývalého prezidenta Donalda) Trumpa nad pravdou tu má najväčší význam. Jeho ľudia veria, že im klamú ostatní, nie on (Trump)," povedal Rushdie.

Na otázku, či nepociťuje smútok, odpovedal: "Nie nevyhnutne. Mám rád históriu, ale čo sa môjho života týka, dávam prednosť tomu, čo mám pred sebou."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok