ONLINE: V Mariupole bolo počuť explóziu. Ukrajina tvrdí, že boje o obec Pisky pokračujú

TA3 TASR
13.8.2022 07:56

V Rusmi okupovanom Mariupole zaznela popoludní silná explózia, oznámil podľa webu Ukrajinska pravda poradca starostu Petro Andriušenko. Ukrajinská armáda tvrdí, že boje o strategickú obec Pisky stále pokračujú. Rusko pritom skôr v sobotu oznámilo, že má dedinu plne pod kontrolou. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:49 Šesť evakuačných vlakov odviezlo obyvateľov Doneckej oblasti do Kirovohradskej oblasti, informoval podľa serveru Ukrinform zástupca šéfa prezidentskej kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Evakuovaní podľa neho našli prístrešie v meste Svitlovodsk.

23:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore vyhlásil, že každý deň ruskej okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne pri obci Enerhodar dramaticky zvyšuje hrozbu nukleárnej katastrofy v Európe. Rusi podľa neho elektráreň efektívne využívajú ako štít a zároveň ako nástroj na vydieranie. Navyše z nej nepretržite ostreľujú ukrajinské pozície. Zelenskyj tiež vyzval na sankcie proti ruskému jadrovému priemyslu. Cituje ho spravodajský server The Kyiv Independent.

22:48 Ukrajinci porazili už pätinu ruských jednotiek nasadených vo vojne, vyhlásil náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v telefonickom rozhovore s generálom americkej armády Markom Milleyom. Zalužnyj Milleyho zároveň informoval, že boje v súčasnosti prebiehajú na frontovej línii dlhej 1300 kilometrov. "Naozaj potrebujeme posilniť delostreleckú paľbu. Znova som kvôli tomu apeloval na našich partnerov," povedal náčelník ukrajinských ozbrojených síl.

21:52 Kyjev sa obzvlášť zameria na ruských vojakov, ktorí strieľajú na Záporožskú jadrovú elektráreň alebo ju využívajú ako palebné stanovište, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

21:50 Niekoľko silných výbuchov zaznelo Ruskom okupovaným mestom Nova Kachovka v Chersonskej oblasti, píše server Ukrajinska pravda. Podľa svedkov boli explózie počuť v štvrti Sokil v blízkosti miestnej nemocnice. Niektorí na internete zdieľajú videá a fotografie, na ktorých je vidieť veľký oblak dymu. Regionálny spravodajský server Most píše, že ukrajinské sily možno zasiahli ruský muničný sklad.

20:19 Ukrajinský generál štáb v sobotu oznámil, že Rusi sa usilujú o prelomenie ich obranných línií u Avdijivky, Pisiek, Mariinky, Oleksandropilu a Krasnohorivky v Doneckej oblasti. Ruské sily sa snažia ďalej postupovať u Jakovlivky, Bachmutu, Veršyna a Zajceva. Ďalej potom ostreľujú niekoľko osád v oblasti. Informoval o tom denník The Kyiv Independent.

19:38 Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zabitých 361 detí a viac ako 711 ďalších bolo zranených.

19:33 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ukrajinské sily ostreľovaním vyradili z prevádzky most pri priehrade Nova Kachovka, oznámilo južné velenie ukrajinskej armády. Ostreľovanie potvrdila aj správa ruských okupantov, ktorá varovala pred poškodením hrádze, čo by vraj mohlo viesť ku katastrofe. Prevádzkovatelia priehrady uviedli miestnu vodnú elektráreň do núdzovej prevádzky.

19:03 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach.

19:00 Šéf medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi vo štvrtok vyhlásil, že situácia v Ruskom okupovanej jadrovej elektrárni je veľmi vážna a akákoľvek nečinnosť už nie je možná. Medzinárodných expertov vyzýva na okamžitú inšpekciu.

18:58 V Rusmi okupovanom Mariupole zaznela v sobotu popoludní silná explózia, oznámil podľa webu Ukrajinska pravda poradca starostu Petro Andriušenko.

17:54 Kyjev a Moskva sa v sobotu navzájom obviňovali z útokov na Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, ktorá bola za posledný týždeň opakovane ostreľovaná. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Táto elektráreň v meste Enerhodar je najväčšou jadrovou elektrárňou na Ukrajine a v Európe. Pod kontrolou Rusov je od marca a Ukrajina obviňuje Moskvu, že tam zriadila základňu pre stovky svojich vojakov a že tam skladuje zbrane.

"Obmedzte svoju prítomnosť v uliciach Enerhodaru! Dostali sme informácie o nových provokáciách (ruských) okupantov," napísal na sociálnej sieti miestny šéf v Enerhodare, ktorého príspevok zdieľala aj ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom.

17:48 Ukrajinská armáda tvrdí, že boje o strategickú obec Pisky stále pokračujú. Rusko pritom skôr v sobotu oznámilo, že má dedinu plne pod kontrolou.

16:56 Rusi, ktorí nesúhlasia s návrhom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zavedenie zákazu cestovania pre ruských občanov do krajín EÚ, by mali svoje sťažnosti smerovať Kremľu. V sobotu to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:41 Ukrajinská pohraničná stráž spoločne s obrannými silami zničila pomocou protitankového granátometu dve nákladné vozidlá vezúce ruských vojakov na druhom brehu rieky Severný Donec, píše server Ukrajinska pravda.

15:30 K 11. augustu evidujú ukrajinské úrady 464 prípadov, keď sa ruské invázne vojská dopustili vojnových zločinov voči kultúrnemu dedičstvu Ukrajiny. Najviac postihnuté sú Charkovská a Donecká oblasť, oznámilo ministerstvo kultúry a informácií.

Počíta, že vplyvom ostreľovania bolo zničených 139 objektov kultúrneho dedičstva, vrátane 23 "monumentov národného významu“. Poškodených bolo 162 náboženských budov, ako sú napríklad kostoly, 44 knižníc a 34 múzeí a prírodných rezervácií.

15:16 Ukrajinská strana si prevzala prvé kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Minister obrany Naď informoval, že ďalšie štyri dostane čoskoro. 

14:05 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo Su-25. Za posledných 24 hodín ukrajinská armáda zničila aj štyri ruské bezpilotné lietadlá Orlan-10 na východe Ukrajiny. Píše The Kyiv Independent. 

13:59 Protiútoky Kyjeva na strategické mosty na rieke Dneper výrazne oslabili ruské pozície na juhu Ukrajiny. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany.

13:20 Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško obvinil ruské úrady, že sa dopúšťajú zločinu proti ľudskosti, keď blokujú v okupovaných oblastiach prístup k cenovo dostupným liekom. Informovala o tom v sobotu agentúra Associated Press (AP), od ktorej TASR správu prevzala. 

12:58 Ruská armáda získala kontrolu nad dôležitou obcou Pisky na východe Ukrajiny, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Kyjev na toto tvrdenie zatiaľ nereagoval. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno obvykle bezprostredne nezávisle overiť.

12:14 Ratingové agentúry S&P Global Ratings aj Fitch Ratings v piatok znížili rating Ukrajiny v cudzej mene s tým, že považujú reštrukturalizáciu dlhu krajiny za ohrozenú. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters. 

11:33 Pentagon uviedol, že USA nedali Ukrajine žiadne zbrane, ktoré by mohla použiť na útok na vojenské letisko Saky na Kryme.

11:03 Ukrajinské čiernomorské prístavy v sobotu opustili ďalšie dve lode vezúce obilniny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Obnovenie vývozu umožnila dohoda o odblokovaní prístavov, ktorú na konci júla uzavrela Ukrajina s Ruskom a bola sprostredkovaná Tureckom a OSN. Celkom už vďaka tejto dohode opustilo ukrajinské prístavy 16 plavidiel.

9:42 Hraničnými priechodmi v piatok (12. 8.) prešlo 3216 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 744 mužov, 1760 žien a 712 detí. O dočasné útočisko požiadalo 123 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3303 osôb. 

9:33 Dva hlavné cestné mosty, ktoré umožňovali prístup do Ruskom okupovanej oblasti na západnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, sú teraz pravdepodobne mimo prevádzky a nemožno ich využiť na vojenské zásobovanie. Vo svojej pravidelnej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany. O úspešných útokoch na mosty v Chersonskej oblasti informovala v minulých dňoch ukrajinská armáda.

9:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu vyzval štáty Európskej únie, aby prestali udeľovať víza Rusom. EÚ by sa podľa neho nemala stať "supermarketom" otvoreným každému, kto má prostriedky do neho vstúpiť, informovala agentúra Reuters.

8:18 Výbuchy, ktoré v utorok otriasli ruskou leteckou základňou Saky na okupovanom Kryme, spôsobil ukrajinský útok. V piatok to uviedlo americké ministerstvo obrany, podľa ktorého ukrajinská armáda vyvíja na juhu krajiny silný tlak na ruského protivníka. V sobotu ráno ale ministerstvo informáciu z textu odstránilo a označilo ju za nepresnú. Ukrajinskí predstavitelia už skôr odmietli, že by ich jednotky stáli za výbuchy na Kryme. Ruské úrady potom hovorili o explózii niekoľkých kusov leteckej munície v úložisku na letisku.

8:18 Moskva upozornila Spojené štáty, že v prípade, ak by označili Rusko za "štátneho podporovateľa terorizmu", viedlo by to k vážnemu poškodeniu či dokonca úplnému prerušeniu diplomatických stykov. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. 

7:05 Ak chcú západné krajiny pomôcť Ukrajine a čeliť ruskej agresii, mali by sa tiež viac snažiť využiť intelektuálny a ekonomický potenciál ruských emigrantov. Môžu tak vytvoriť spoločenstvo, ktoré potom môže komunikovať s Rusmi v ich vlasti a snáď aj ovplyvniť ich postoje, domnieva sa bývalý analytik americkej CIA Kent Harrington, ktorého citoval denník El País v článku nazvanom Odliv mozgov z Ruska je príležitosťou pre Západ, a nielen ekonomickú .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok