Tisíce ľudí protestovali v centre Budapešti. Ide o najväčší protest od Orbánovho víťazstva

TA3 TASR
12.8.2022 21:02

Tisíce ľudí protestovali v piatok v centre Budapešti proti plánom maďarskej vlády na zintenzívnenie výrubu lesov.

Reagovali na rozhodnutie vlády

Demonštranti reagovali na rozhodnutie vlády Viktora Orbána, ktorá zmiernila pravidlá ochrany lesov v rámci snáh o naplnenie energetických potrieb krajiny. Príslušný vládny dekrét, ktorý má otvoriť cestu k zintenzívneniu ťažby za účelom získania palivového dreva, vstúpil do platnosti minulý týždeň.

Kritici poukazujú na to, že nové pravidlá ohrozia aj lesy v národných parkoch a chránených územiach. Podľa agentúry Bloomberg sa pod internetovú výzvu Orbánovi na zrušenie predmetného dekrétu podpísalo už takmer 70-tisíc ľudí a tristo organizácií. Informovala o tom agentúra AFP. "Nechajte naše lesy na pokoji!" a "Dajte svoje špinavé ruky preč od našich lesov", stálo na niektorých transparentov na piatkovom proteste.

Môže ísť o najväčší protest

"Je to hlúposť. Chcú, aby bolo počas zimy dosť dreva na kúrenie, keď prudko vzrastú ceny plynu. Ale drevo z čerstvo vyťatých stromov je vlhké a na tento účel sa nehodí. Nikdy nebude horieť," povedal pre AFP 48-ročný účastník protestu v Budapešti.

Údaje o presnom počte účastníkov demonštrácie neboli bezprostredne známe. Podľa Bloombergu sa objavili očakávania, že by mohlo ísť o najväčší protest od Orbánovho víťazstva v aprílových voľbách, ktorým si zaistil piaty premiérsky mandát.

Vyhlásili stav ohrozenia

Maďarská vláda v júli vyhlásila stav ohrozenia v dôsledku energetickej krízy vyvolanej ruskou inváziu na Ukrajinu. V rámci snáh o zaistenie energetických potrieb Maďarska chce zintenzívniť aj ťažbu dreva, pričom poukazuje na to, že ním kúri skoro štvrtina maďarských domácností. Orbánov kabinet sľubuje, že v dôsledku väčšieho výrubu nedôjde k ničeniu lesov, ale skôr k ich prirodzenej "obnove".

     

Sú znepokojení

Svetový fond na ochranu prírody vyjadril z príslušného dekrétu maďarskej vlády "vážne znepokojenie" s tým, že by mohol mať negatívne dôsledky pre prírodu v celom regióne.

Proti dekrétu vystupujú nielen ochrancovia životného prostredia a stúpenci opozície, ale dokonca aj niektorí predstavitelia Orbánovej strany Fidesz. Vláda preto vo štvrtok ubezpečila, že nové pravidlá vstúpia do platnosti len v prípade, ak by v dôsledku energetickej krízy nastal aj nedostatok palivového dreva. V samotnom vládnom dekréte však takéto ustanovenie nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok