Rusko používa elektráreň v Záporoží ako štít. Umožní vstup expertom, no jej demilitarizáciu odmieta

TA3 ČTK TASR
12.8.2022 07:39

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania, Rusko sa však odmieta stiahnuť. O situácii rokovala vo štvrtok Bezpečnostná rada OSN, informovala v piatok agentúra Reuters.

Rusko najväčšiu európsku jadrovú elektrárne obsadilo v marci. Inváziu na Ukrajinu Moskva začala 24. februára. Elektráreň stále riadia jej ukrajinskí technici.

Potrebná je dohoda

Ukrajinská agentúra Energoatom uviedla, že komplex v Záporoží bol vo štvrtok päťkrát zasiahnutý, a to aj v blízkosti miesta, kde sú skladované rádioaktívne materiály. Zástupcovia Ruskom menovanej správy uviedli, že Ukrajina ostreľovala elektráreň dvakrát, čím narušila výmenu smien, uviedla ruská tlačová agentúra TASS.

Guterres vyzval na stiahnutie vojenského personálu a techniky a na to, aby neboli nasadzované ďalšie sily ani technika. Vyzval Rusko a Ukrajinu, aby sa nezameriavali na zariadenie ani na jeho okolie. "Zariadenie nesmie byť použité ako súčasť žiadnej vojenskej operácie. Namiesto toho je potrebná naliehavá dohoda na technickej úrovni o bezpečnom demilitarizačnom perimetri, ktorý zaistí bezpečnosť oblasti," uviedol Guterres vo vyhlásení.

Spojené štáty na zasadnutí Bezpečnostnej rady podporili výzvu na vytvorenie demilitarizovanej zóny a vyzvali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby miesto navštívila.

Na pokraji jadrovej katastrofy

Rusko sa podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského musí kvôli obnoveniu európskej bezpečnosti z elektrárne stiahnuť. Dodal, že takýto krok je v záujme celého sveta a že Rusko dosiahlo "nové dno v globálnej histórii terorizmu". Rusko používa elektráreň ako štít a prostriedok vydierania a ostreľuje z nej ukrajinské pozície.

Rusko odmieta jej demilitarizáciu. Veľvyslanec Moskvy pri OSN Vasilij Nebenzia podľa agentúry Interfax vyhlásil, že v prípade demilitarizácie zariadení hrozí "provokácia" a "teroristické akcie" voči elektrárni, ktorú ruská armáda "chráni". 

Ruský veľvyslanec vo štvrtok prisľúbil, že Moskva umožní expertom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu prístup k Záporožskej jadrovej elektrárni. Zariadenie by podľa neho mohli navštíviť ešte v auguste. Nebenzia to uviedol na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

"Sme pripravení poskytnúť všetku možnú pomoc pri riešení organizačných záležitostí," povedal Nebenzia. Po zasadnutí taktiež ocenil, že žiadny z 15 členov BR OSN neobvinil Moskvu z útokov na túto elektráreň. Nebenzia povedal, že "zločinecké útoky Kyjeva na jadrovú infraštruktúru tlačia svet na pokraj jadrovej katastrofy". Ruský veľvyslanec obvinil ukrajinské ozbrojené sily z ostreľovania zariadenia v meste Enerhodar ťažkým delostrelectvom a raketovými systémami. 

Zatiaľ nepredstavuje riziko

Záporožská jadrová elektráreň v súčasnosti nepredstavuje bezpečnostné riziko aj napriek pokračujúcemu ostreľovaniu. Vo štvrtok to uviedol to generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Experti MAAE predbežne zhodnotili, že neexistuje "žiadne bezprostredné ohrozenie" bezpečnosti elektrárne v dôsledku ostreľovania alebo iných vojenských akcií, povedal Grossi. "To sa však môže kedykoľvek zmeniť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok