Srílanský exprezident pricestoval do Thajska, vo svojej vlasti hľadá dočasné útočisko

TA3 TASR
11.8.2022 19:16

Bývalý srílanský prezident Gótábaja Rádžapakša vo štvrtok pricestoval do Thajska, kde po úteku zo svojej vlasti hľadá dočasné útočisko. Rádžapakša utiekol zo Srí Lanky 13. júla v dôsledku masívnych protivládnych protestov.

Srílanský exprezident pricestoval do Thajska, vo svojej vlasti hľadá dočasné útočisko
TASR/AP

Informuje o tom agentúra Reuters. Srílanský exprezident priletel na bangkocké letisko Don Muang charterovým letom zo Singapuru. Thajskí predstavitelia vyhlásili, že Rádžapakša nemá v úmysle požiadať o politický azyl a v krajine zostane len dočasne. "Ide o humanitárnu záležitosť, pričom dohoda znie, že (Rádžapakša) zostane len dočasne" uviedol thajský premiér Prajut Čanóčchá. Dodal, že Rádžapakša sa počas svojho pobytu v Thajsku nebude nijakým spôsobom zapájať do politického diania.

Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj povedal, že diplomatický pas umožňuje srílanskému exprezidentovi zostať v Thajsku 90 dní.

Gótábaja Rádžapakša sa stal prezidentom v roku 2019; v júli tohto roka však ušiel z krajiny z dôvodu protestov namierených voči nemu a jeho vláde. Príčinou je hospodárska kríza, ktorá spôsobila ťažkosti mnohým obyvateľom krajiny. Rádžapakša po úteku z krajiny podal demisiu a na poste hlavy štátu ho nahradil šesťnásobný premiér Ranil Vikramasinghe.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti od Británie v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom. Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Mnohé európske štáty, Austrália i USA preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok