Záporožskú elektráreň znova ostreľovali. Poškodených je niekoľko senzorov radiácie, tvrdí Ukrajina

TA3 ČTK TASR
11.8.2022 17:01

Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, bola znovu ostreľovaná, uviedla to ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá zo streľby obvinila ruské jednotky. Tie elektráreň obsadili už v marci. Miestne úrady, dosadené Rusmi, naopak tvrdia, že elektráreň ostreľovali ukrajinské sily z raketometov a ťažkých diel.

Ruské vojská dnes "znova ostreľovali najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, Záporožskú", uviedol Enerhoatom podľa denníka Ukrajinska pravda. Okrem menšieho požiaru trávy sa nič vážne nestalo a nikto nebol zranený, uviedla firma. Päť striel dopadlo blízko riaditeľstva elektrárne a úložiska odpadu, ďalších päť nasledovalo pri hasičskej strážnici v blízkosti zariadenia. Kvôli ostreľovaniu nebolo možné na elektrárni vystriedať pracovné smeny. Enerhoatom uistil, že situácia je pod kontrolou, a ruské tvrdenia o panickom úteku zamestnancov nezodpovedajú skutočnosti.

Ukrajinská pravda dodala, že podľa Enerhoatomu ruskí okupanti ostreľovali elektráreň už 5. augusta, a to dvakrát za jeden deň, pričom v druhom prípade strely dopadli blízko jedného z jadrových reaktorov. Ďalšie ruské ostreľovanie podľa ukrajinskej strany nasledovalo 6. augusta. Člen Rusov dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov naopak tvrdí, že elektráreň ostreľovali Ukrajinci. "Jadrovú elektráreň ostreľujú z raketometov a ťažkých diel z pravého brehu Dnepra, z územia Dnepropetrovskej oblasti, kontrolovaného režimom Zelenského," vyhlásil podľa ruskej agentúry TASS.

Sám Zelenskyj varoval, že Rusko môže v Záporožskej jadrovej elektrárni vyvolať najväčšiu haváriu v dejinách, čo by v podstate podľa neho znamenalo použitie jadrovej zbrane. "Každý z vás zvažoval, ako postupovať, ak Rusko použije taktické jadrové zbrane. Ale zvážte ešte jedno - Rusko môže spôsobiť najväčšiu radiačnú haváriu v dejinách na Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorej faktické následky by mohli byť ešte katastrofálnejšie ako Černobyľ. V podstate by to bolo to isté ako nasadenie jadrových zbraní Ruskom, ale bez jadrového útoku," povedal Zelenskyj vo videu účastníkom darcovskej konferencie v Kodani. Prezident podľa denníka Ukrajinska pravda zdôraznil, že čím skôr sa podarí zastaviť ruskú agresiu, tým rýchlejšie sa Európa a svet budú môcť cítiť bezpečne.

Senzory radiácie majú byť poškodené 

Ruské ostreľovanie poškodilo niekoľko senzorov radiácie, uviedol vo štvrtok ukrajinský jadrový úrad Enerhoatom. Informuje o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

Podľa Enerhoatomu najnovšie útoky zasiahli blízke okolie jedného zo šiestich reaktorov. "Došlo k poškodeniu niekoľkých senzorov radiácie," dodal Enerhoatom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok