Dodávky ropy do Česka budú obnovené v piatok alebo v sobotu, povedal šéf spoločnosti Mero

TA3 ČTK
11.8.2022 12:45

Dodávky ropy do Česka ropovodom Družba by mohli byť obnovené v piatok alebo v sobotu. Českej televízii to dnes povedal predseda predstavenstva spoločnosti Mero Jaroslav Pantůček. Ropa už podľa neho tečie na Slovensko aj do Maďarska. Mero vlastní a prevádzkuje ropovody Družba a IKL na českom území.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. augusta, pretože nedostala z Ruska peniaze za augustový tranzit. Rusko síce peniaze odoslalo, ale ešte v júli sa mu v dôsledku protiruských sankcií vrátili späť. Tranzitný poplatok v záujme obnovenia dodávok ropy potom Ukrajine poslala slovenská rafinéria Slovnaft a jej maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto riešenie sa však podľa slovenského prepravcu ropy Transpetrol netýka dodávok do ČR.

"Zákazník MOL urobil patričné kroky, ktoré viedli k tomu, že ropovod na tej južnej časti pre Slovákov a Maďarov funguje. Som informovaný od nášho zákazníka, že identické kroky podniká dnes, takže očakávam, že veľmi skoro, buď zajtra, alebo najneskôr pozajtra k nám bude ropa prúdiť tiež," povedal Pantůček. V ČR spracováva ropu Unipetrol, ktorého vlastníkom je poľská spoločnosť PKN Orlen.

Podľa Pantůčka je potrebné získať povolenie štátu na to, že tranzitné poplatky budú vyňaté zo sankcií EÚ, že je možné ich zaplatiť, a tým situáciu odblokovať. Povolenie vydáva Finančný analytický úrad, jeho rozhodnutie by v tejto veci podľa Pantůčka malo padnúť počas dneška. Potom, čo FAÚ rozhodne, budú zaplatené tranzitné poplatky. Následne by už tranzitu ropy do Česka nemalo nič brániť. Poplatky sa podľa Pantůčka platia vždy na mesiac.

Pantůček tvrdí, že nie je dôvod na obavy, pretože Česko má zásoby minimálne ešte na 12 dní v prevádzkových zásobách pre rafinérie a na ďalších 90 dní sú zásoby v štátnych hmotných rezervách. Česko má podľa neho tiež plnohodnotný variant zásobovania Transalpínskym ropovodom z talianskeho Terstu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok