Verejná rozlúčka s kardinálom Tomkom v Bratislave sa skončila. Prišli aj Čaputová, Kollár a Heger

TA3/Soňa Búranová, Martina Jančiarová TASR
11.8.2022 10:06

Vo štvrtok sa vo Vatikáne konala posledná rozlúčka so slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Rakvu s jeho telom po obrade priviezli na Slovensko. Veriaci sa s ním môžu rozlúčiť v piatok a v sobotu (12. - 13. augusta) v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h. Počas celého dňa sme vám prinášali aktuálne informácie.

Online z piatkovej rozlúčky s kardinálom Tomkom v Bratislave sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň. 

12:30 V hlavnom meste sa rozlúčka uskutoční aj v sobotu, a to v čase od 9.00 do 12.00 h. Svätá omša bude rovnako o 12.00 h, hlavným celebrantom bude opäť arcibiskup Zvolenský. Koncelebrovať by mali napríklad žilinský biskup Tomáš Galis a Vladimír Fekete, biskup Apoštolskej prefektúry Azerbajdžan.

V najbližších dňoch vám ta3 prinesie informácie aj z poslednej rozlúčky s kardinálom Jozefom Tomkom v Košiciach.

12:06 V bratislavskom Dóme sv. Martina sa začala svätá omša.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

12:03 O osobnosti kardinála Tomka sme sa rozprávali aj s Janou Žitňanskou, poslankyňou NR SR za stranu Za ľudí. "Vnímala som ho ako niekoho, kto bol stelesnením dobra. Ako človeka, ktorý je vzdelaný, ako človeka, ktorý je na tom správnom mieste. A to nielen po duchovnej stránke, ale aj po tej národnostnej, pretože Slovensko zastupoval vždy veľmi dôstojne," povedala Žitňanská.

11:57 Krátkou predpoludním sa rad čakajúcich skrátil. Po 12.00 h by sa mala začať svätá omša za dušu zosnulého Tomka.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

11:49 Rozlúčiť sa prišli aj emeritný biskup Ján Sokol a arcibiskup Trnavskej diecézy Ján Orosch. Prišiel taktiež aj bývalý predseda KDH Alojz Hlina.

11:41 Pred katedrálou stále čaká veľké množstvo ľudí. Po 12:00 však vstup pre verejnosť už nebude možný, pretože sa začne svätá omša.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

11:30 Prezidentka pred Dómom sv. Martina predstúpila pred médiá.

11:25 Vzdať úctu kardinálovi Tomkovi prišiel aj premiér Eduard Heger.

11:15 Do chrámu dorazil predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

11:05 Úctu kardinálovi Tomkovi prišla vzdať prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Uklonila sa pred jeho rakvou a zanechala odkaz v kondolenčnej knihe.

10:55 Onedlho sa očakáva príchod prezidentky Zuzany Čaputovej.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

10:48 Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský pred chrámom víta veriacich.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

10:23 Na mieste je množstvo ľudí, ktorí sa s kardinálom Tomkom poznali osobne. "Pre mňa bol kardinál Tomko doslova a dopísmena ako starý otec. Študoval som v Ríme a mali sme sa možnosť veľmi často stretávať. Mal som možnosť byť včera na rozlúčke vo Vatikáne. Sú to krásne pocty, ktoré sa dostávajú kardinálovi Tomkovi," povedal Jozef Kováčik, ktorý viac ako šesť rokov zastával funkciu programového riaditeľa TV LUX.

"Bol to veľmi skromný a jednoduchý človek, z ktorého žiarila viera, nádej a bezprostrednosť života," doplnil páter Martin Lehončák zo Šaštína-Stráže.

10:05 "Máme sa od neho čo učiť - pokory a láske k svojej krajine. Bol vždy skromný a zaujímal sa o Slovensko," povedal Jozef Terek, jeden z veriacich. "Budeme si ho pamätať ako veľkú osobnosť. Zostal vždy verný cirkvi a slovenskému národu. Nezabudol naň ani po toľkých rokoch, ktoré strávil v cudzine," hovorí Klára Grňová, ďalšia z návštevníčok.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

Pozrite si rozhovor s predsedom Konferencie biskupov Slovenska a bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským.

9:55 Aktuálne sa rad návštevníkov ťahá až von pred katedrálu.

Tomko ta3/Henrieta Mihálková

9:52 Po 10.00 h ta3 odvysiela z chrámu živý vstup s predsedom Konferencie biskupov Slovenska a bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským.

tomko ta3/Henrieta Mihálková

9:45 Prítomní trpezlivo čakajú na možnosť zanechať svoj odkaz v kondolenčnej knihe a pokloniť sa rakve kardinála.

Tomko ta3/Henrieta Mihálková

9:31 Podľa odhadov prišli od rána do Dómu sv. Martina stovky ľudí a ďalší ďalej prúdia. Je medzi nimi napríklad aj Štefan Harabin.

Tomko ta3/Henrieta Mihálková

8:05 Na rozlúčke sa dnes dopoludnia zúčastní aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a premiér Eduard Heger. V katedrále sv. Martina bude k dispozícii aj kondolenčná kniha. 

7:58 Po 12.00 h sa uskutoční svätá omša za dušu zosnulého Tomka. Celebrovať ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. 

7:42 Takto vyzerala včerajšia zádušná omša vo Vatikáne, kde sa so zosnulým kardinálom rozlúčil aj pápež František.

7:00 ONLINE pokračuje aj v piatok. 

19:24 Ďakujeme za priazeň. Situáciu budeme sledovať online aj v piatok. 

18:55 Pozrite si vyjadrenie predsedu parlamentu Borisa Kollára. "Štát chce týmto spôsobom vyjadriť úctu a vďaku za jeho celoživotné dielo, a za to, čo vykonal pre Slovensko," povedal Kollár po pristátí lietadla s rakvou kardinála na letisku v Bratislave. 

17:37 Pozrite si pristátie lietadla s pozostatkami kardinála Tomka na letisku v Bratislave. Televízia TA3 vysielala priamy prenos. 

Pristátie lietadla sme sledovali v priamom prenose na našom Facebooku. 

17:28 Boris Kollár vyjadril úctu kardinálovi Tomkovi. Zaspomínal na ich spoločné stretnutie, ktoré bolo pred pár mesiacmi.

17:26 Arcibiskup Zvolenský sa poďakoval za to, že mohli byť pozostatky prevezené na Slovensko vládnym špeciálom. Poďakoval sa aj za starostlivosť, ktorú kardinálovi dávali blízki počas jeho posledných dní.

17:19 Rakvu odovzdali pohrebnej službe. 

17:16 Čestná stráž vyniesla rakvu s pozostatkami, hrá hymna Slovenskej republiky. 

17:13 Na letisku čaká na pozostatky Jozefa Tomka delegácia, jej súčasťou je aj predseda NR SR Boris Kollár. 

17:09 Na pristávacej dráhe rozprestreli červený koberec, nastúpila aj čestná stráž. 

17:03 Vládny špeciál pristál na letisku v Bratislave.

16:10 Vládny špeciál, ktorý odletel z Ríma krátko po 15:30, by mal na bratislavskom letisku pristáť približne o 16:58. Po pristátí by mal byť na ploche pripravený červený koberec, čestná stráž rakvu s pozostatkami kardinála Tomka vynesie priamo z lietadla. Následne by mal priamo na pristávacej ploche prebehnúť krátky ceremoniál, kde by mala hrať aj štátna hymna. Zúčastniť by sa ho mal aj predseda parlamentu Boris Kollár.

14:39 Vatican News zverejnil ďalšie fotky z rozlúčky s kardinálom Tomkom.

13:44 Dekan kardinálskeho zboru Giovanni Battista Re na rozlúčke vyhlásil, že so zosnulým slovenským kardinálom odišla osobnosť s pevnou vierou, so skutočnou spiritualitou a živým cirkevným cítením. Pripomenul, že Tomko bol najstarším z kardinálov a celý svoj dlhý a intenzívny život zasvätil službe Bohu a bratom v Rímskej kúrii, kde v priebehu rokov zastával mnoho úradov. Bol jediným slovenským kardinálom. 

13:24 Predseda vlády SR Eduard Heger už avizoval, že sa zúčastní na rozlúčkových podujatiach so zosnulým kardinálom, a to v piatok o 11.30 h. Jeho pamiatku si uctí v Katedrále sv. Martina v Bratislave. V utorok bude premiér prítomný na pohrebnom obrade v Košiciach.

Na rozlúčkových podujatiach sa zúčastní aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Popoludní o 16.30 h bude na ceremoniáli na bratislavskom letisku, počas ktorého vzdá čestná stráž hold zosnulému kardinálovi. V piatok si uctí Kollár jeho pamiatku v Dóme sv. Martina v Bratislave. V utorok sa zúčastní na pohrebe. 

13:21 Pápež na konci omše vykonal obrad poslednej rozlúčky a odporúčania do Božích rúk.

13:14 Očakáva sa, že rakva s ostatkami kardinála Tomka dorazí na Slovensko okolo 16.30 h.

12:30 Mimoriadne štúdio ta3, ktoré sme vysielali pred a počas zádušnej omše, si môžete pozrieť nižšie.

12:23 Ostatky kardinála Tomka teraz prevezú na Slovensko.

12:21 Pohreb prebiehal podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Omša bola v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pápež František bol oblečený v pluviáli, liturgickom plášti, záverečné modlitby predniesol nad rakvou položenou na dlažbe. 

12:20 Ako ďalej informuje TK KBS, zo Slovenska prišli na svätú omšu delegácia biskupov, kňazov a zasvätených pod vedením bratislavského arcibiskupa metropolitu a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského a košického arcibiskupa metropolitu Bernarda Bobera. Prítomní boli aj nitriansky biskup Viliam Judák, košický eparcha Cyril Vasiľ, biskup z Islandu Dávid Tencer, bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, košický pomocný biskup Marek Forgáč a ďalší biskupi. Koncelebrovalo približne 15 slovenských kňazov. 

12:18 "Celý dlhý a intenzívny život kardinála Tomka bol zasvätený službe Bohu a bratom a, takmer celý, venovaný službe tu v Rímskej kúrii. V priebehu rokov zastával množstvo úradov, ktoré vždy považoval za „povolanie slúžiť“. Spolu s ním odchádza postava, ktorá robila česť Rímskej kúrii pevnou vierou, ktorá ho charakterizovala naozajstnou spiritualitou, živým cirkevným cítením - „sensus Ecclesiae“, veľkou rovnováhou v úsudku, umiernenosťou, zdravým rozumom, prívetivosťou a jemnocitom vo vystupovaní," povedal v homílii kardinál Giovanni Battista Re, píše na Facebooku TK KBS.

12:09 Homília kardinála Giovanniho Battistu Re pri Oltári katedry vo Vatikánskej bazilike a následné modlitby sa skončili. Záverečný rozlúčkový obrad vykonal pápež František.

12:04 V najnovšej reportáži sa dozviete aktuálne informácie o zádušnej omši, nájdete v nej aj autentické zábery.

11:56 Rakva s telom zosnulého kardinála sa nachádza na zemi pred oltárom. Na jej vrchu je položená otvorená kniha. Pokračujú modlitby.

11:29 Vo Vatikáne aktuálne prebieha zádušná omša. Pre tento účel boli vybrané čítania. Na záver svätej omše pápež František urobí nad rakvou rozlúčku, priblížil Kolenčík.

11:28 Katolícky kňaz Kolenčík vo vysielaní uviedol, že Tomko bol Slovensku verný až do smrti. Vôbec ho preto neprekvapuje, že bude pochovaný v Košiciach.

11:26 Nižšie si môžete prečítať program poslednej rozlúčky s kardinálom v Košiciach.

11:22 Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa už koná posledná rozlúčka s Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu vedie kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykoná osobne pápež František.

11:18 Pohrebné obrady vo Vatikáne sa uskutočňujú podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Omša sa slávi v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pri oltári katedry v zadnej lodi baziliky ju spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi celebruje dekan kardinálskeho zboru. Tým je taliansky kardinál Re, ktorého s Tomkom spájalo dlhoročné priateľstvo.

V závere eucharistického slávenia bude pápež František predsedať obradu posledného odporúčania (ultima commendatio) a rozlúčky (valediction). Oblečený v liturgickom plášti pluviál osobne prednesie modlitby nad rakvou, ako ďalej informovalo tlačové stredisko Svätej stolice. Na obradoch vo Vatikáne sa zúčastňujú aj slovenskí biskupi. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, ich delegáciu v talianskej metropole povedú bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

11:14 Po smrti kardinála Tomka zostalo 205 kardinálov. O 11.00 sa mala začať zádušná omša vo Vatikáne, zatiaľ sa ešte nekoná.

11:04 "Bol známy dobrosrdečnosťou, ochotou pomôcť a diplomatickosťou. Z hľadiska ľudskej osobnosti bol človekom, ktorý robil Slovensku veľmi dobré meno," hovorí v ta3 Kolenčík. Podľa neho katolícka cirkev stráca šikovného človeka, ktorý bol tiež jazykovo zdatný a teologicky podkutý. "Cirkev stráca obrovského duchovného pastiera," dodal.

11:02 Katolícky kňaz Dušan Kolenčík vo vysielaní spomína na Tomka ako na človeka, ktorý aj napriek vysokému veku vedel veľmi živo reagovať. Hovorí, že je to "taká milosť od Pána Boha", že sa mu ho ešte v novembri 2021 podarilo stretnúť.

10:59 Televízia ta3 začala vysielať mimoriadne štúdio.

10:53 Rodine a blízkym kardinála na Facebooku kondolovali predseda národnej rady Boris Kollár aj minister financií Igor Matovič. Šéf OĽANO zverejnil o čosi intímnejší príspevok, v ktorom opísal, ako kardinála pozval počas návštevy Ríma na prechádzku a zmrzlinu. 

10:50 Na úmrtie posledného slovenského kardinála reagoval aj arcibiskup Stanislav Zvolenský.

10:40 Osobnosť Jozefa Tomka poznali veriaci po celom svete. Jeho blízki spolupracovníci sa zhodujú, že bol vždy priamy, úprimný a ľudský. Nikdy nezabúdal ani na Slovensko a jeho záujmy. Jeho želaním bolo, aby bol pochovaný v Košiciach. V Dóme svätej Alžbety má už pripravené miesto svojho posledného odpočinku. Viac povedal v reportáži Pavol Hrušovský, bývalý politik a predseda KDH.

10:28 Kardinál Dominik Duka, emeritný arcibiskup pražský, považuje za svoju povinnosť, aby sa so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom rozlúčil osobne v jeho rodnej arcidiecéze v Košiciach. Uviedol to na svojom webe s tým, že odchod Tomka je do istej miery správou bolestnou. Poukázal však, že odišiel najstarší kardinál kardinálskeho zboru menovaný pápežom Jánom Pavlom II. Duka bude predsedať pohrebnej svätej omši za zosnulého kardinála Tomka v utorok 16. augusta v Košiciach.

"V službe cirkvi sa vypracoval, dá sa povedať "od piky" na jeden z najvyšších úradov v katolíckej cirkvi ako prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Stal sa tak zodpovedným za veľkú časť sveta, ktorú nazývame katolícka misia," povedal Duka. Ako doplnil, je to nielen veľká česť, ale aj mimoriadne vyčerpávajúca práca, pretože úrad, ktorý viedol, znamenal, že bol neustále v pohybe. 

10:11 Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský vníma ako zadosťučinenie, že pozostatky kardinála Jozefa Tomka budú privezené na Slovensko “vládnym” lietadlom. "Je to zadosťučinenie. Je to ocenenie pána kardinála. Som vďačný predstaviteľom SR za toto rozhodnutie, pretože sa ocení jedinečná osobnosť, ktorá pochádzala zo Slovenska," píše na Facebooku TK KBS.

10:05 "Tomko patrí medzi veľké slovenské osobnosti, ktoré dobyli svet,“ povedal dlhoročný politik a jeden z najväčších znalcov katolíckej cirkvi u nás František Mikloško. Hovorí, že po vojne v roku 1945 prišiel do Ríma, ako "mladý chlapec, ktorého nik nečakal ani nepoznal“. Mikloško Tomka prirovnal k osobnostiam ako bol napríklad Milan Rastislav Štefánik. Píše o tom denník SME.

10:03 O živote a práci zosnulého kardinála si môžete prečítať nižšie.

10:02 Konferencia biskupov Slovenska odporúča veriacim, aby počas rozlúčky so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Bratislave priniesli predovšetkým "duchovné kytice". Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe. 

"Duchovné kytice vo forme modlitieb a prosieb o večné šťastie otca kardinála v nebeskom domove, ako aj obetovanie osobnej účasti na svätej omši a na svätom prijímaní," uvádza sa na webe KBS. Ako dodáva, kardinál bol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, preto veriaci môžu podľa vlastného uváženia podporiť niektorú z katolíckych misií vo svete. Priamo v Katedrále sv. Martina v Bratislave osobitná zbierka nebude.

10:01 Pohrebnej svätej omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne bude predsedať dekan kardinálskeho kolégia kardinál Giovanni Battista Re. Obrad poslednej rozlúčky a odporúčania do Božích rúk na konci svätej omše vykoná pápež František. Po obradoch prevezú lietadlom pozostatky kardinála Tomka na Slovensko.

10:00 Pripravili sme si pre vás mimoriadny ONLINE v súvislosti s rozlúčkou s kardinálom Jozefom Tomkom. Počas nasledujúcich dní vám budeme prinášať aktuálne informácie.

Ostatky kardinála privezú na Slovensko

Pozostatky kardinála Tomka privezú vo štvrtok z Ríma do Bratislavy. Veriaci sa s ním budú môcť rozlúčiť v piatok a v sobotu (12. - 13. augusta) v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h. Bratislavská arcidiecéza informuje, že v piatok o 9.00 a 10.00 h a v sobotu o 9.00, 10.00 a 11.00 h sa uskutoční niektorá z modlitieb pri zomrelom z pohrebných obradov, prípadne zvyčajná modlitba svätého ruženca pred svätou omšou. Pred svätými omšami bude tradičné vysluhovanie sviatosti zmierenia.

Sväté omše v Bratislave počas oboch dní so začiatkom o 12.00 h bude celebrovať Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. V sobotu už avizovali koncelebráciu žilinský biskup Tomáš Galis a Vladimír Fekete, biskup Apoštolskej prefektúry Azerbajdžan. V katedrále bude verejnosti k dispozícii kondolenčná kniha.

V nedeľu a v pondelok (14. - 15. augusta.) sa budú môcť s kardinálom rozlúčiť aj v Košiciach v Katedrále sv. Alžbety. Pohreb je naplánovaný na utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h. Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok, 8. augusta, v Ríme vo veku 98 rokov.

Životu a osobnosti kardinála Tomka sme sa venovali aj v relácii Tak takto?!, ktorú si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok