ROZHOVOR: Nádej slovenského basketbalu očarila amerického trénera. Matúš Malovec mieri do USA

ta3/Milan Špak
11.8.2022 18:00

Matúš Malovec je 19-ročný odchovanec basketbalového Interu Bratislava. Má za sebou pôsobenie v reprezentačných tímoch Slovenska do 16, 18 aj do 20 rokov. Od jesene bude pokračovať v kariére v USA na University of Evansville v štáte Indiana. Ešte pred svojím odletom do Spojených štátov poskytol ta3 rozhovor.

ROZHOVOR: Nádej slovenského basketbalu očarila amerického trénera. Matúš Malovec mieri do USA
Instagram/Matúš Malovec

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo sa rozhodol práve pre University of Evansville,
  • čo bude študovať,
  • čo ho viedlo k tomu, že nezotrval v Európe a presúva sa do USA,
  • na čom bude musieť zapracovať, aby sa presadil,
  • v čom vidí rozdiel medzi štýlom hry v Spojených štátoch a v Európe,
  • či je preňho mladší brat konkurenciou.

Od budúcej sezóny budeš pôsobiť na University of Evansville. Prečo práve tento program a táto univerzita? Mal si ponuky aj od iných škôl?

Samozrejme, boli tam aj ponuky od iných škôl, ale pre University of Evansville som sa rozhodol hlavne preto, že s trénerom si zatiaľ dobre rozumieme a veľmi ma chce v tíme. Taktiež aj to, že minulá sezóna sa im veľmi nepodarila, vymenilo sa tam veľa hráčov a aj tréner, takže je tu väčšia šanca na minutáž, ktorú si ale aj tak musím vybojovať. A nakoniec, vzdelanie je pre mňa veľmi dôležité, a keďže University of Evansville je súkromná škola s vysokou úrovňou vzdelania, myslím si, že je to dobrá voľba. 

Aký má priebeh celý ten proces upísania sa vysokej škole? Čím všetkým si si musel prejsť?

Proces bol podľa mňa časovo a miestami aj psychicky celkom náročný. Musel som sa zaregistrovať do NCAA portálu, následne som musel vyplniť prihlášku na vysokú školu a vybaviť si víza. Všade som musel neustále vypĺňať a posielať nejaké dokumenty a väčšinu z nich prekladať do angličtiny. Chcel by som sa poďakovať mojim rodičom, že mi s tým všetkým pomohli.

Čo budeš študovať? 

Zatiaľ som sa tam rozhodol študovať biochémiu na základe toho, že som tu na Slovensku maturoval z biológie a chémie, ale počas prvých dvoch rokov si to môžem zmeniť. 

Prečo si sa namiesto zotrvania v Európe rozhodol presunúť do Spojených štátov? 

Rozhodol som sa tak, pretože je to dobrý krok, ako sa osamostatniť od rodičov. Chcem tiež nabrať nové životné a basketbalové skúsenosti, ktoré má posunú vpred.

Je za tým aj vidina možnosti zabojovať jedného dňa o NBA? 

Zabojovať o NBA by chcel asi každý basketbalista, ale niekedy treba myslieť realisticky. Momentálne o tom ani nerozmýšľam, a keby sa mi podarilo hrať basketbal profesionálne, tak si myslím, že v Európe mám väčšiu šancu presadiť sa. Ale určite mám v pláne makať na sebe každý deň a uvidím, kam ma to zavedie.

V čom sa podľa teba líši štýl hry v USA a v Európe? Na čom budeš musieť najviac zapracovať, aby si sa presadil? 

V USA je podľa mňa štýl hry atletickejší, v Európe sa kladie dôraz skôr na techniku a rozum. Zapracovať musím na všetkom, ale určite musím nabrať viacej svalovej hmoty, zlepšiť dribling a streľbu.

Univerzitný basketbal sa teší veľkej popularite, študenti dokážu na tribúnach vytvoriť skvelú atmosféru. Tešíš sa aj na tento aspekt? 

Mám rád, keď je na zápase skvelá atmosféra. Naša hala ma tuším kapacitu 10 000 divákov, takže určite to bude zážitok.

Onedlho odlietaš do USA. Kedy sa vám začína sezóna? Čo všetko ťa dovtedy čaká? 

Nejaký oficiálny program ešte nepoznám, avšak viem, že budem musieť podstúpiť lekársku prehliadku rovno po príchode a taktiež tam budem mať zoznamovací týždeň, kde sa budem oboznamovať so školou, učiteľmi a podobne.

Tvoj o rok mladší brat Timo prednedávnom prestúpil do srbského KK Mega Basket. Má ambície ťa nasledovať do Spojených štátov? 

Timo sa momentálne sústredí iba na prvú celú sezónu v Srbsku. Nejaké ponuky už aj tuším má, ale momentálne to ešte nerieši. 

Považujete jeden druhého za konkurenciu alebo sa skôr navzájom ťaháte dopredu? 

Skôr sa ťaháme navzájom dopredu. Nikdy sme nesúperili o to, kto dá viac bodov alebo o to, kto bude MVP turnaja. Samozrejme, hádky tam medzi nami boli a vždy aj budú, ale to podľa mňa patrí do každého zdravého bratského vzťahu.

Bežne si ľudia v tvojom veku užívajú v lete voľno cez prázdniny, u teba je to zrejme inak. Ako prežívaš leto ty?  

Pôvodne moje leto malo vyzerať tak, že už v júli som mal ísť na letnú školu do Spojených štátov, ale žiaľ mi dlhšie trvalo vybaviť si víza. Odvtedy leto prežívam tak, že väčšinou doobeda idem cvičiť a poobede idem do haly trénovať. Medzitým relaxujem - idem si zaplávať, idem na bicykel alebo čítam knihu.

Je niečo, čo by si chcel na záver povedať alebo odkázať?

Chcel by som sa poďakovať celému klubu BK INTER Bratislava na čele s Michalom Ondrušom. Počas rokov mi umožnili trénovať vo vynikajúcich podmienkach a vďaka tomu mám možnosť ísť do Spojených štátov. Taktiež by som sa chcel poďakovať mojim bývalým trénerom, Karolovi Wimmerovi a Romanovi Ivanovi, ktorí ma toho veľa naučili. A samozrejme, ďakujem mojim rodičom, ktorí ma vždy vo všetkom podporujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok