Ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine, sľubujú im slobodu

TA3 ČTK
10.8.2022 17:18

Mnohí ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine výmenou za prísľub slobody, napísal web stanica CNN. Náborári väzňom sľubujú nielen milosť, ale aj finančnú odmenu a kompenzáciu rodinám v prípade úmrtia, zistili novinári americké stanice, ktorí komunikovali s väzňami a ich rodinami a priateľmi.

vazenie vaznica basa 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Prijmú vrahov, ale násilníkov, pedofilov, extrémistov alebo teroristov nie," povedal novinárom CNN pod podmienkou zachovania anonymity jeden z väzňov, odsúdený za drogové zločiny. "Jedna z ponúk znie milosť po šiestich mesiacoch. Niekto hovorí o 100-tisíc rubľoch mesačne (1594 €), niekto o 200-tisíc (3188 €)," priblížil väzeň, ktorý s novinármi komunikoval vďaka smartfónu prepašu.

Osadenstvo väznice do bojov na Ukrajine podľa rovnakého zdroja lákali v polovici júla nijako neoznačení muži, ktorí boli zrejme zo súkromnej vojenskej dodávateľskej firmy. Po zápise do programu mali väzni prejsť dvojtýždňovým výcvikom v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, predchádzajúca skúsenosť z armády nebola podmienkou. Zdroj ďalej uviedol, že podľa jeho informácií sa prihlásilo asi 400 jeho spoluväzňov a päťdesiatku už do programu vybrali.

Nebezpečenstvo úmrtia v bojoch na Ukrajine je vysoké. Pentagon tento týždeň uviedol, že Rusko má doteraz vo vojne proti Ukrajine 70-tisíc až 80-tisíc zabitých a zranených vojakov. Ukrajinská armáda udáva, že Moskva prišla už 42 800 vojakov. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť. Rusko už niekoľko mesiacov žiadne svoje straty neoznamuje.

Ľudskoprávni aktivisti sa domnievajú, že ponuku účasti bojov na Ukrajine dostali zatiaľ stovky väzňov vo viac ako desiatich väzniciach po celom Rusku. Nábor väzňov potvrdil CNN Vladimir Osečkin, zakladateľ organizácie Gulagu.net, ktorá sa zaoberá právami väzňov. Niektorí trestanci podľa Osečkina dostali sľúbené, že v prípade úmrtia ich rodiny dostanú náhradu vo výške piatich miliónov rubľov (79 724 €).

"Nie je ale žiadna garancia, žiadna naozajstná zmluva. Je to nezákonné," vysvetlil Osečkin. Niektorým väzňom a ich rodinám sa podľa Osečkina ale ponuka páči, k rovnakému záveru došla CNN po komunikácii s väzňami a ich blízkymi.

"Pre mňa to môže mať celkom význam - byť vo väzení skoro desať rokov, alebo sa dostať von za šesť mesiacov, keď máte šťastie. Chcem jednoducho len ísť čo najrýchlejšie domov k deťom. Ak je táto možnosť, tak prečo nie," povedal CNN vyššie spomínaný väzeň.

Ďalší, kto upozornil na verbovanie väzňov do vojny, je brat Paula Whelana, Američana uväzneného v ruskej väznici. David Whelan v júli uviedol, že podľa jeho informácií odišlo na frontovú líniu na Ukrajinu z nápravného zariadenia IK-17 v západoruskej Mordvinskej autonómnej republike desať dobrovoľníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok