Na Slovensko opäť tečie ruská ropa, Transnefť obnovil dodávky cez ropovod Družba

TA3 ČTK
10.8.2022 16:02

Ruská spoločnosť Transnefť dnes obnovila dodávky ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie na Slovensko, do Maďarska a do Českej republiky. S odvolaním sa na vedenie ruského podniku o tom informovala agentúra RIA. Južná vetva bola mimo prevádzky od minulého týždňa, kedy Ukrajina tranzit zastavila.

ropovod-ctk

"Čerpadlá pumpujú, zapli sme ich o 16:00 moskovského času (tj o 15:00 SELČ - pozn. editora)," povedal ruskej agentúre Igor Djomin z vedenia Transnefti. Tá je monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku. Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. augusta, pretože nedostala z Ruska peniaze za tranzit na mesiac august. Rusko peniaze odoslalo, ale ešte v júli sa mu vrátili späť.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík na dopoludňajšej tlačovej konferencii povedal, že vinu za túto situáciu nenesie ani Rusko ani Ukrajina, problém podľa neho nastal pri spracovaní platby v jednej banke v západnej Európe, a to kvôli protiruským sankciám zavedeným po invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Tranzitný poplatok v záujme obnovenia dodávok ropy Ukrajine poslala slovenská rafinéria Slovnaft a jej maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Sulík povedal, že problém s neuhradeným poplatkom za tranzit ruskej ropy nemá podľa neho politický podtext. Upozornil však, že riešenie úhrady poplatku je iba prechodné, týka sa zatiaľ len augusta. Zastavenie dodávok bolo pre Slovensko prekvapivé, Bratislava sa podľa Sulíka domnievala, že keď je podľa sankcií EÚ povolený dovoz ruskej ropy, sú povolené aj poplatky za jej tranzit. Slovenská vláda chce preto situáciu podrobne preveriť, aby sa problém neopakoval aj ďalší mesiac.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Tranzit ropy severnou vetvou podľa skorších informácií pozastavený nebol.

Rusko prostredníctvom južnej vetvy Družby obvykle dodáva zhruba 250.000 barelov ropy denne. Hlavnými odberateľmi sú česká spoločnosť Unipetrol, ktorú ovláda poľská skupina PKN Orlen, a tiež MOL spolu so Slovnaftom.

Európska únia sa už skôr dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu ao dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba, podľa Bratislavy Slovensko však získalo trvalou výnimkou na dovoz ropy Družbou pre vlastnú potrebu. Bratislavská rafinéria Slovnaft väčšinu svojej produkcie ale vyváža. Spomínané embargo je súčasťou protiruských sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok