Inflácia v USA prekvapivo klesla, napomohli k tomu klesajúce ceny palív

TA3 ČTK
10.8.2022 15:27

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojených štátoch v júli spomalilo na 8,5 percenta z júnových 9,1 percenta. Pomohli k tomu klesajúce ceny benzínu, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. Pokles miernej inflácie je výraznejší, než očakávali analytici. Júnová inflácia bola najvyššia od roku 1981.

venezuela tankovanie 1140 (SITA AP)
SITA/AP

V medzimesačnom porovnaní zostali ceny v júli bez zmeny, pretože pokles cien pohonných hmôt vykompenzoval rast cien potravín a nákladov na bývanie. Medzimesačný vývoj cien bol najnižší za viac ako dva roky. V júni ceny vzrástli o 1,3 percenta.

Miera takzvanej jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny potravín a energií, predstavovala rovnako ako v júni 5,9 percenta. Medzimesačne jadrové ceny stúpli o 0,3 percenta po júnovom raste o 0,7 percenta. Spotrebiteľské ceny v USA rastú kvôli mnohým faktorom. Patria medzi ne nestabilné globálne dodávateľské reťazce, masívne vládne stimuly na začiatku pandémie choroby covid-19 a ruská invázia na Ukrajinu.

Napriek zmierneniu zostávajú inflačné tlaky stále zvýšené. Americká centrálna banka (Fed) teraz zvažuje, či v septembri opäť zvýši hlavnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu. K tomuto vysokému zvýšeniu Fed pristúpil s cieľom skrotiť infláciu. Fed už skôr naznačil, že bude potrebných niekoľko mesačných poklesov rastu indexu spotrebiteľských cien, než prestane s razantnejším sprísňovaním menovej politiky, upozornila agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok