Prejde zákon o mimoriadnom zdanení Slovnaftu? SaS bude súhlasiť, ak sa zníži iná daň

TA3 TASR
10.8.2022 14:44

Dvakrát odložený návrh na zdanenie spracovania ruskej ropy nemusí prejsť ani na septembrovej schôdzi parlamentu. O návrhu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) so stranou SaS, ktorá návrh vetovala, zatiaľ nikto nerokoval. Informoval o tom predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý podporu návrhu podmienil znížením iných daní.

Prejde zákon o mimoriadnom zdanení Slovnaftu? SaS bude súhlasiť, ak sa zníži iná daň
TASR/Jakub Kotian

"My s tým zákonom budeme súhlasiť, ak zároveň v rovnakom objeme znížime nejakú daň," povedal Sulík. Minister pripustil, že aktuálne zisky rafinérie Slovnaft sú mimoriadne a neprimerané. "Navrhli sme konkrétne, aby sa znížila daň z pridanej hodnoty (DPH) na pohonné látky z 20 % na osem percent. To je to, čo pomôže ľuďom ihneď," povedal Sulík.

O tomto návrhu by chcela strana rokovať na septembrovej schôdzi, keďže k rokovaniu zatiaľ nedošlo. "SaS súhlasí so zavedením dane z ruskej ropy, ak zároveň povieme, že sa znižuje DPH na palivá z 20 % na osem, alebo nech sa zníži iná daň," zdôraznil Sulík. SaS sa obáva, že by sa z výnosu mimoriadnej dane z ropy mohli financovať napríklad noví úradníci, ktorí budú kontrolovať voľnočasové poukazy.

Návrh na zdanenie spracovania ruskej ropy predstavil v polovici mája Igor Matovič. Po schválení vládou ho však parlament pre názorové rozpory medzi koaličnými stranami presunul najskôr na júnovú a nakoniec na septembrovú schôdzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok