Venezuelská vláda priznala, že Chávez bojuje s pľúcnou infekciou

TASR, TA3
4.1.2013 06:51

Venezuelský prezident Hugo Chávez ešte stále trpí pľúcnou infekciou, ktorá zasiahla jeho dýchacie cesty v čase, keď sa zotavuje z onkologickej operácie. Zákrok podstúpil 11. decembra v kubánskej Havane.

Minister informácií Ernesto Villegas dnes v oficiálnom vyhlásení na margo Chávezovho zdravotného stavu uviedol, že "čelí komplikáciám ako výsledku závažnej pľúcnej infekcie". "Táto infekcia spôsobuje dychovú nedostatočnosť," čo si vyžaduje striktné dodržiavanie nariadenej liečby, uvádza sa v komuniké bez bližších detailov.

Venezuelská vláda, ako informovala agentúra AP, vyjadrila plnú dôveru lekárskemu tímu, ktorý sa na Kube stará o Cháveza.

Chávez sa neobjavil na verejnosti už viac ako tri týždne. Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro v nedeľu oznámil, že 58-ročného Cháveza postihli po štvrtej operácii rakoviny za 18 mesiacov, ktorú podstúpil 11. decembra, nové komplikácie súvisiace s infekciou dýchacích ciest. Čoraz viac je tak reálnejšia možnosť, že sa nebude môcť zúčastniť na svojej inaugurácii po nedávnom znovuzvolení naplánovanej na 10. januára.

Kým vedenie vládnych socialistov hovorí skôr o odložení Chávezovej inaugurácie na neurčito, opozícia vo štvrtok vyslovila požiadavku vytvoriť oficiálnu komisiu, ktorá by sa na Kube oboznámila s Chávezovým zdravotným stavom.
Chávez nikdy neinformoval o podrobnostiach svojho rakovinového ochorenia, ktoré mu prvýkrát diagnostikovali v júni 2011.

Vývoj vo Venezuele pozorne sledujú v celej Latinskej Amerike, najmä v krajinách s ľavicovými vládami ako Kuba, Ekvádor a Bolívia, ktoré sú závislé od zásielok dotovaného paliva a ďalšej venezuelskej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok