Najinteligentnejšie plemená psov, časť II

najinteligentnejšie plemená psov Šeltia, zdroj foto: Depositphotos

Niektoré psi sa vyznačujú schopnosťou rýchleho učenia a ľahšieho výcviku. Prinášame vám ďalšie najinteligentnejšie plemená, ktoré vynikajú spomínanými vlastnosťami.

Okrem plemien psov, ktoré sme spomenuli v predchádzajúcom článku medzi desiatku najmúdrejších štvornohých priateľov patria aj nasledujúci chlpáči.

Šeltia

Medzi najinteligentnejšie plemená psov patrí určite šeltia. Ide o pastierskeho psa, ktorého predkom je práve víťaz topky najmúdrejších psov – border kólia. Navonok tieto psi skutočne vyzerajú ako kólie, len sú oveľa menšie. Predstavujú teda najmenších pastierskych psov na svete. Šeltia býva bystrý, hravý psík, ktorý sa rýchlo učí. Má však veľké ALE. Citlivosť a plachosť tohto plemena je rovnako vysoká ako jeho inteligencia. Rodina s nestabilnou psychologickou situáciou by týchto chlpáčov nemala vôbec chovať: okamžite „čítajú“ odcudzenie a napätie, neznášajú šarvátky, hádky atď.

Labradorský retriever

Plemeno sa začalo formovať v 19. storočí v Anglicku a využívalo sa najmä v poľovníctve a delostrelectve. O vyšľachtenie sa postarali poľovníci, ktorí zdokonaľovali jeho lovecké vlastnosti: rýchly beh, bystrý čuch a sklon k aportom. Dnes sa labradorský retriever využíva na rôzne účely – od hľadania drog a nachádzania ľudí pod troskami až po pomoc nevidomým.

Pes je orientovaný na človeka, nie je agresívny, ani plachý. Pri správnej výchove býva poslušný a učenlivý. Dokonale sa prispôsobuje novým okolnostiam a je oddaný majiteľovi.

Ako veľmi vás miluje vaša mačka? Otestujte sa

Papillon

Uši tohto roztomilého malého psa pochádzajúceho z Francúzska pripomínajú roztiahnuté krídla motýľa ( vo francúzštine papillon znamená motýľ; poznámka redakcie ), takže zástupcovia plemena sa často nazývajú motýlie psy. Nevedia síce lietať, ale môžu byť vynikajúcimi spoločníkmi, priateľmi a osobnými trénermi: Papillony sú veľmi úspešné v zdolávaní prekážkovej dráhy, ktorú pes spolu s majiteľom rýchlo prejde.

Toto plemeno je na ôsmom mieste v inteligencii, ale títo chlpáči vykazujú svoj mentálny potenciál, len ak sú trénovaní od šteniatka. V opačnom prípade sa bystrosť i vynaliezavosť zmenia na prefíkanosť a správanie podľa modelu „Ja som tu kráľ, uctievajte ma“ a inštinkt ochrancu sa prejaví ako agresia.

Rotvajler

Plemeno je pod týmto názvom známe už od 18. storočia. V meste Rottweil (Nemecko), nazývanom aj mestom mäsiarov, sa konali veľké dobytčie trhy, na ktoré bolo treba zahnať stáda kráv na veľké vzdialenosti. Na to slúžili práve tieto honácke psi.

Rotvajlera treba od ranného detstva trénovať, vzdelávať a socializovať. Učiť rozlišovať skutočné nebezpečenstvo od hier a náhodných vzruchov, trénovať a neustále zamestnávať: je to veľmi silný, vytrvalý, energický pes, ktorému inštinkty hovoria: „strážiť a kontrolovať“. Ak sa rotvajler dostane k ľuďom, ktorí nie sú pripravení ho učiť a venovať mu veľa pozornosti, môže sa stať nekontrolovateľným a agresívnym.

Austrálsky dobytkársky pes

Austrália má veľmi ťažké podnebie a málo sladkej vody. Hlavným zdrojom príjmu a potravy pre mnohých osadníkov v 19. storočí bolo poľnohospodárstvo. Stáda sa museli pomerne často a rýchlo presúvať na veľké vzdialenosti, pretože rýchlo sa meniace poveternostné podmienky ovplyvňovali dostupnosť krmiva pre kravy a ovce. Poľnohospodári potrebovali spoľahlivých pomocníkov, ktorí by dokázali efektívne kontrolovať a chrániť hospodárske zvieratá počas presunov. Na to im slúžili práve tieto dobytkárske psi. Ich predchodcom bol divoký pes dingo.

Ide o inteligentných a veľmi lojálnych psov, ktorí pre svojho pána spravia takmer čokoľvek. Treba im však venovať veľa času a pozornosti.