Požiar na Kube sa podarilo dostať pod kontrolu. Plamene spustošili štyri obrovské zásobníky ropy

TA3 TASR
10.8.2022 09:10

Hasiči dostali pod kontrolu ničivý požiar v ropnom termináli Matanzas na Kube. Stúpajúce stĺpy hustého dymu sa zmenšili a jeho farba sa postupne mení z čiernej na sivú.

Informuje o tom agentúra Reuters. Podľa očitých svedkov plamene spustošili v najväčšom kubánskom ropnom termináli štyri z desiatich obrovských zásobníkov ropy. Uskladnený vykurovací olej a nafta slúžia predovšetkým na výrobu elektriny v neďalekej Elektrárni Antonia Guiterasa. Jej odstavenie prehĺbilo krízu v zásobovaní  elektrinou na Kube.

Požiar vznikol v piatok po údere blesku, počas víkendu a pondelka sa vznietili štyri zásobníky ropy, čo sprevádzali obrovské výbuchy. Napriek úsiliu miestnych hasičov podporovaných posilami z Mexika a Venezuely sa oheň dlho nedarilo dostať pod kontrolu. Až v priebehu utorka sa hasiči dostali k samotnému ohnisku požiaru. "Dnes sa nám požiar podarilo dostať pod kontrolu," povedal v štátnej televízii vysokopostavený úradník ministerstva vnútra Rolando Vecino.

Po sobotnom výbuchu druhej nádrže zomrel podľa oficiálnych údajov pri hasení jeden hasič a 14 ďalších zostalo nezvestných. Ďalších päť ľudí je stále v kritickom stave. Podľa úradov ropa nekontaminovala neďaleký záliv Matanzas, doteraz však nezverejnili údaje o tom, koľko paliva požiar zničil.

Komunistami riadená Kuba je v ekonomickom úpadku, ktorý sprevádzajú časté výpadky prúdu a problémy v zásobovaní. Nedostatok benzínu a iných komodít už vo viacerých regiónoch vyvolal lokálne protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok