Rusko údajne plánuje napojiť Záporožskú elektráreň na Krym, preorientovanie ju poškodzuje

TA3 TASR
10.8.2022 07:16

Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Informovala o tom agentúra AFP.

Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a Ruskom je okupovaná už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. 

Rusko má realizovať pripojenie na krymskú sieť

"Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť," povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.

"Aby ste to urobili, musíte najskôr poškodiť elektrické vedenie závodu napojeného na ukrajinskú energetickú sústavu. Od 7. do 9. augusta už Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce," dodal.

"Pri odpojení poslednej výrobnej linky budú zariadenie poháňať generátory na naftu. Všetko potom bude závisieť od ich spoľahlivosti a zásob paliva," upozornil ďalej Kotin. Elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko Krymského polostrova, má šesť z 15 ukrajinských reaktorov, ktoré sú schopné zásobovať energiou štyri milióny domácností, píše AFP.

Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby varovala pred "veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy".

Prípadom sa má zaoberať aj Bezpečnosťná rada OSN

Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Rusko v utorok požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie. Informuje agentúra DPA.

Schôdzka sa má uskutočniť vo štvrtok popoludní newyorského času. Bezpečnostnú radu má so stavom v jadrovej elektrárni oboznámiť riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

Rusko a Ukrajina sa z ostreľovania a poškodenia elektrárne navzájom obviňujú, mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa však doposiaľ nezávisle overiť nepodarilo. Generálny tajomník OSN António Guterres označil ostreľovanie elektrárne za "samovražedné" a požiadal o medzinárodný prístup k zariadeniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok