ONLINE: Kuleba vyzval EÚ, aby prestala vydávať Rusom víza, Švajčiarsko bude možno diplomaticky zastupovať Ukrajinu

TA3 TASR ČTK ČT24
10.8.2022 06:48

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v stredu Európsku úniu aj zoskupenie krajín G7, aby prestali vydávať víza občanom Ruska, pretože tým podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu. Švajčiarsko v stredu oznámilo, že Ukrajina ho požiadala, aby ju diplomaticky zastupovalo v Rusku. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:44 Ukrajinské ozbrojené sily budú reagovať na ruské ostreľovanie obce Marhanec, pri ktorom zahynulo 13 ľudí a ďalších desať bolo zranených. Vo večernom videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

23:06 V Turecku zakotvila v stredu nákladná loď s kukuricou, ktorá ako vôbec prvá vyplávala minulý týždeň z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov. 

Loď pôvodne smerovala do prístavu v libanonskom Tripolise, pôvodný záujemca o náklad však od dohody odstúpil a bolo potrebné nájsť nového, čo sa teraz konečne podarilo v Turecku, informuje agentúra AFP. 

22:39 Ukrajinský generálny štáb v pravidelnej večernej zvodke o situácii na bojisku upozornil na nové útoky ruských síl na východe krajiny, severne od Charkova, západne od Izjumu a na prístupoch k Bachmutu. 

Všetky útoky boli neúspešné, tvrdí ukrajinské velenie. "Ukrajinskí vojaci spôsobili okupantom značné straty a prinútili ich k úteku," napísal štáb o situácii pri Charkove. Tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

21:11 Steven Seagal, legenda akčných filmov 90. rokov, je fanúšikom Putina, Kadyrova a DĽR. Šéf samozvanej DĽR Denis Pušilin uviedol, že Seagal nakrúca dokumentárny film o vojne na Donbase. Film má "zmeniť pohľad" na vojnu.

21:10 Najmenej sedem ľudí prišlo o život v dôsledku ostreľovania mesta Bachmut v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Ďalších šesť osôb utrpelo zranenia pri zásahu črepinami alebo výbuchu mín, informovala v stredu regionálna prokuratúra. Informuje stanica CNN. 

20:50 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak podľa portálu Ukrajinska pravda povedal, že pre Ukrajinu je kľúčové, aby aktívna fáza vojny skončila pred nástupom zimy. V opačnom prípade totiž podľa neho hrozí, že Rusko bude útočiť na infraštruktúru rozvádzajúcu teplo.

20:09 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v stredu Európsku úniu aj zoskupenie krajín G7, aby prestali vydávať víza občanom Ruska, pretože tým podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom denník The Guardian. 

20:08 Estónsky vzdušný priestor v utorok večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť. TASR správu prevzala od agentúry DPA. 

19:31 Švajčiarsko v stredu oznámilo, že Ukrajina ho požiadala, aby ju diplomaticky zastupovalo v Rusku. Bern však zdôraznil, že s takýmto krokom bude ešte musieť súhlasiť Moskva. Informuje o tom agentúra AFP.   

19:01 Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že most v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, ktorý sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti, zasiahli rakety a je nepoužiteľný. Informujú agentúry AFP a DPA. 

18:42 Ruská armáda údajne zničila na juhu Ukrajiny samohybný protilietadlový systém Gepard z Nemecka. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. DPA pripomína, že túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť. 

18:04 Veritelia súhlasia so zmrazením splátok ukrajinských dlhopisov v hodnote 20 miliárd amerických dolárov. Krajina sa tak môže vyhnúť platobnej neschopnosti, píše agentúra Reuters.

17:29 Mnohí ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine výmenou za prísľub slobody, napísal web stanica CNN. Náborári väzňom sľubujú nielen milosť, ale aj finančnú odmenu a kompenzáciu rodinám v prípade úmrtia, zistili novinári americké stanice, ktorí komunikovali s väzňami a ich rodinami a priateľmi. 

16:33 Spojené štáty sa domnievajú, že Rusi začali v posledných týždňoch v Iráne s výcvikom s dronmi domácej výroby. To podľa nich môže znamenať, že Rusko má v úmysle tieto bezpilotné lietadlá od Iránu kúpiť. Informuje televízia CNN, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa USA. 

16:11 Talianske úrady začali prvýkrát vyšetrovať dobrovoľníka, ktorý sa pridal k ukrajinskej medzinárodnej brigáde. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Prokuratúra v Janove vyšetruje devätnásťročného sympatizanta neofašistickej skupiny Casa Pound, ktorému vo vlasti hrozí trest dvoch až siedmich rokov väzenia. Talianske úrady už predtým stíhali aj ľudí, ktorí sa pripojili k proruským separatistom na Donbase.

15:43 Talianske úrady začali prvýkrát vyšetrovať dobrovoľníka, ktorý sa pridal k ukrajinskej medzinárodnej brigáde. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Prokuratúra v Janove vyšetruje devätnásťročného sympatizanta neofašistickej skupiny Casa Pound, ktorému vo vlasti hrozí trest dvoch až siedmich rokov väzenia. Talianske úrady už predtým stíhali aj ľudí, ktorí sa pripojili k proruským separatistom na Donbase. 

14:20 Vývoz poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny sa v júli zvýšil medzimesačne takmer o štvrtinu, oznámilo v stredu ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. 

13:46 Šéfovia diplomacií krajín zoskupenia G7 v stredu odsúdili ruskú okupáciu Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzvali Moskvu, aby Kyjevu okamžite odovzdala plnú kontrolu nad týmto zariadením. 

13:21 Dánsko pošle do Spojeného kráľovstva vojenských inštruktorov na pomoc pri výcviku ukrajinských vojakov. V stredu to oznámilo dánske ministerstvo obrany. 

13:13 Ruské úrady vykonali raziu v dome bývalej novinárky štátnej televízie, ktorá odišla po tom, čo vo vysielaní protestovala proti vojne Moskvy na Ukrajine. Zároveň proti nej začali trestné konanie kvôli obvineniu zo šírenia nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách, uviedol jej právnik na sociálnych sieťach.

12:22 Filipíny rušia plánovaný nákup 16 ruských vojenských vrtuľníkov, oznámil v stredu predstaviteľ filipínskej vlády. Dôvodom majú byť americké sankcie zavedené voči Moskve. 

12:00 Rodiny ruských vojakov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny údajne odtiaľ  "v panike" utekajú a donútili ich k tomu ukrajinské útoky na významné mosty.  

11:58 Ukrajinský generálny štáb dnes ráno vo svojej pravidelnej zvodke informoval o deviatich zničených ruských lietadlách za posledných 24 hodín. Kde a ako boli lietadlá zlikvidované nespresnil, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

11:37 Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. 

11:25 Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. 

10:23 Ruskí útočníci ostreľovali obytnú budovu vo Vuhledare v Doneckej oblasti.

9:49 Loď spoločnosti Harvest Commodities, M/V Riva Wind, vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa s 50-tisíc tonami obilia a druhá loď, M/V Arizona, odváža 55-tisíc ton obilia z ukrajinského prístavu Čornomorsk. Náklad obilia je majetkom spoločného podniku Harvest Commodities SA a indonézskej spoločnosti Arsari Group. Fungovanie spoločného podniku zaisťuje PT Comexindo International.

9:14 Americké ministerstvo zahraničia schválilo pomoc v hodnote 89 miliónov dolárov, ktorá má Ukrajine pomôcť vybaviť a vycvičiť 100 tímov na odstraňovanie nášľapných mín a nevybuchnutej munície po dobu jedného roka, uviedli predstavitelia v utorkovom vyhlásení.

8:32 Video z Krymu ukazuje rozsah škôd na leteckej základni po včerajšej explózii.

8:27 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo v Doneckej oblasti zabitých 705 civilistov a ďalších 1 823 bolo zranených, uviedla agentúra Ukrinform. V súčasnej dobe nie je možné zistiť presný počet zabitých a zranených civilistov v mestách Mariupol a Volnovacha, upozornila.

7:21 Pri ruskom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti na stredovýchodnej Ukrajine zomrelo v noci na dnešok 22 ľudí, ďalších 26 utrpelo zranenie. Podľa portálu Ukrajinska pravda o tom informoval šéf oblasti Valentyn Rezničenko.

7:17 Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom.  

6:42 Séria výbuchov na ruskej leteckej základni na Krymskom polostrove mohla byť dielom partizánskych sabotérov, povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. 

6:37 Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Rusko v utorok požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie.

6:34 Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:30 Pozrite si to najdôležitejšie za včerajší deň. Dianie sme sledovali online. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok