Predsedom americkej Snemovne reprezentantov sa znovu stal Boehner

TA3, TASR
3.1.2013 22:35

Americká Snemovňa reprezentantov dnes zvolila na druhé funkčné obdobie za svojho predsedu republikána Johna Boehnera. Hoci sa niekoľko republikánov pri hlasovaní zdržalo, Boehner porazil líderku demokratickej menšiny Nancy Pelosiovú pomerom hlasov 220:192.

Predsedom americkej Snemovne reprezentantov sa znovu stal Boehner
SITA

Na prvom stretnutí nového Kongresu - Senátu aj Snemovne reprezentantov - zložili prísahu noví členovia, ako aj tí, ktorí boli zvolení opätovne.

Pomer síl sa podstatne nezmenil, uviedla DPA. V Senáte obhájili väčšinu demokrati amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorí majú 55 senátorov, kým opoziční republikáni získali 45 kresiel, čo je o dve miesta menej ako predtým.

V Snemovni reprezentantov majú naďalej väčšinu republikáni - získali 234 kresiel, kým demokrati 201. Boehnera tak potvrdili na poste predsedu, čím sa oficiálne stal tretím najmocnejším mužom v USA.
Kongres privítal desiatky nových členov, ktorí sa ocitli v tvrdej realite názorovo hlboko rozdelenej vlády. V najbližších týždňoch ich čakajú veľké boje kvôli tomu, ako má krajina splácať svoje účty.

Odchádzajúci Kongres bol kritizovaný ako najmenej výkonný za viac ako 60 rokov. Na konci však ohromil schválením dohody, ktorá umožnila vyhnúť sa pádu USA do tzv. fiškálneho útesu.

Po tom, ako došlo takmer k vzbure konzervatívcov v republikánmi kontrolovanej Snemovni reprezentantov, sa podarilo v utorok dosiahnuť dohodu o zvýšení daní najbohatších Američanov, ale aj ochrániť strednú vrstvu a chudobných, mieni AP. Obama už zákon podpísal.

Funkčné obdobie nového Kongresu - ktorý je 113. Kongresom v dejinách USA - potrvá dva roky. Pri voľbách sa na Kapitol dostalo toľko žien ako nikdy predtým - v Senáte je ich 20, v Snemovni reprezentantov najmenej 77, o dvoch kreslách sa ešte rozhoduje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok