PR správa

PREVENCIA MÁ CENU ZLATA! OD ZÁBAVY K ÚRAZU JE NA SKOK

10.8.2022 00:00

Leto, slnko, voda. Lákadlá, ktoré zvádzajú k adrenalínu a nemajú vždy šťastný koniec. Svoje o tom vedia slovenskí paralympionici Marián Kamien, Radoslav Malenovský či Marián Kuřeja, ktorí po skoku do vody zostali natrvalo pripútaní k vozíku. „Je to už 13 rokov, čo som po neuváženom a hlúpom skoku do plytkej vody narazil hlavou o dno a zlomil som si krčnú chrbticu,“ spomína na kritické okamihy v Dominikánskej republike prvý z nich a varuje: „K úrazu je len na skok a preto myslite na to, pred každým skokom do vody“.

PREVENCIA MÁ CENU ZLATA!  OD ZÁBAVY K ÚRAZU JE NA SKOK
Shutterstock

Celosvetový poisťovací gigant Allianz je na medzinárodnej úrovni poisťovacím partnerom Medzinárodného olympijského výboru (IOC) i Medzinárodného paralympijského výboru (IPC). Tieto subjekty dlhodobo hľadajú spôsob, ako ľuďom hovoriť o dôležitosti prevencie. Vyhnúť sa poraneniu miechy a chrbtice je určite jednoduchšie a v neposlednom rade aj lacnejšie, ako byť odkázaný na vozík, kompenzačné pomôcky, sociálne dávky a mať výrazne zníženú kvalitu života.

A keďže Allianz je zároveň dlhoročným partnerom Slovenského paralympijského výboru (SPV), pripravili sme na tento rok spoločnú kampaň o prevencii, ktorej prvú časť, venovanú skokom do vody, sme odštartovali 1. augusta.

„Na prvý pohľad sa môže zdať, že prevencia úrazov miechy a chrbtice s poslaním Slovenského paralympijského výboru nijako nesúvisí. Naša agenda sa však neobmedzuje iba na podporu športovcov so zdravotným znevýhodnením, na vyhľadávanie talentov a prácu s nimi či na reprezentáciu Slovenska na medzinárodných paralympijských podujatiach. V spolupráci s naším dlhodobým partnerom, spoločnosťou Allianz, sme vytvorili kampaň, ktorej zmyslom je upozorňovať na riziká vzniku ťažkých úrazov často pri relatívne banálnych okolnostiach,“ hovorí predseda SPV Ján Riapoš.

SPV a Allianz (prostredníctvom svojej Nadácie Allianz) sa rozhodli odštartovať preventívnu kampaň uprostred letných prázdnin, lebo práve v dovolenkovom období sú ľudia menej koncentrovaní. To samo o sebe vedie k množstvu úrazov, kde jedna sekunda nepozornosti dokáže navždy zmeniť život. V kampani zarezonujú príbehy našich paralympionikov, ktorí sa stali jej ambasádormi. „Naším cieľom je dosiahnuť aspoň to, aby sa ľudia zamysleli nad dôsledkami svojho konania skôr, než sa úraz môže stať. Budem rád, ak sa nám podarí zasiahnuť predovšetkým mladú generáciu. Tá totiž najčastejšie podľahne túžbe po adrenalínových zážitkoch a tie sa nezriedka končia až absurdnými úrazmi,“ zdôrazňuje Ján Riapoš.

„Môže byť väčšia sloboda než sa bezstarostne rozbehnúť a ovlažiť parádnym skokom do vody? Môže. Zostať zdravý. Neskáčte v letných mesiacoch bezhlavo do vody a poriadne zvážte každý váš krok. Predchádzať úrazom je na nezaplatenie“. (text reklamného spotu)  

Po letných skokoch do vody bude na jeseň preventívna kampaň pokračovať témou mikrospánku za volantom, ktorý je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Začínajú pribúdať hlavne v období sviatku Všetkých svätých, keď sa skôr stmieva, na cesty vyrážajú aj menej skúsení vodiči a aj tí skúsenejší sú často nekoncentrovaní.

Treťou témou budú adrenalínové športy - lyžovanie, snoubording, horolezectvo, paragliding alebo cyklistika sa môžu takisto skončiť vážnym zranením.

„Spolu so spoločnosťou Allianz budeme hľadať ďalšie námety. Kampani sa chceme venovať až do roku 2024, keď sa budú v Paríži konať ďalšie paralympijské hry. Chceme verejnosť zaujať nielen príbehmi našich športovcov, ale aj ďalšími ľuďmi, ktorí majú k téme blízko. Chceme priblížiť, aké náročné je vychovať paralympijských reprezentantov, ukázať, koľko úsilia je potrebné vynaložiť, aby sa pacient po úraze zastabilizoval, a aké silné musí byť odhodlanie, aby sa po ňom stal aj profesionálnym paralympionikom. Jeho príprava je dlhodobou záležitosťou. Je to etapa, počas ktorej sa musia vytvoriť komplexné zdravotné, sociálne a materiálno-technické podmienky na to, aby vôbec mohol športovať. Naším podprahovým cieľom je však aj pritiahnuť pozornosť ľudí so zdravotným znevýhodnením k paralympizmu. Mnohí z nich možno ani nevedia, že majú veľa možností na športovanie, aj keď sú po ťažkom úraze. Naša kampaň je tak lokálnym pokračovaním celosvetovej kampane #WeThe15, upozorňujúcej, že až 15 percent svetovej populácie tvoria ľudia so zdravotným znevýhodnením a ich počet neustále rastie. Na Slovensku je to viac ako 800 tisíc ľudí a my by sme boli radi, aby sa kompetentní začali kvalitou ich života zaoberať,“ dodáva predseda SPV.

„Nadácia Allianz od svojho vzniku podporuje najmä projekty zamerané na ochranu zdravia, prevenciu a dlhodobo tiež podporuje slovenských paralympionikov. Práve paralympionici sú príkladom toho, že aj po úraze sa dá naplno venovať športu, ktorý prináša nielen radosť a drinu, ale aj úspech. Prvou z jedinečnej série preventívnych kampaní pripravených v spolupráci so SPV je téma skokov do vody – aktivita, ktorá prirodzene patrí k letu. Ak si včas uvedomíme, že nemáme vstupovať do rizikovej situácie, zistíme, že prevencia má cenu zlata a lepšie je zostať zdravý ako neskôr niesť veľmi nepríjemné následky pre nás a naše okolie. A ak pomôžeme aspoň niekomu vyhnúť sa pri skoku do vody zraneniu, kampaň splní svoj cieľ,“ konštatuje správkyňa Nadácie Allianz Lucia Strnad Muthová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok