Vedcom sa podarilo vytvoriť prvé umelé embryá. Využili na to kmeňové bunky z myší

TA3
10.8.2022 00:01

Výskumníci vytvorili prvé syntetické embryá, pričom obišli potrebu spermií, vajíčok a oplodnenia. Vedci z Weizmannovho inštitútu v Izraeli zistili, že kmeňové bunky z myší sa môžu samé zostaviť do štruktúr podobných embryu s črevným traktom, začiatkami mozgu a bijúcim srdcom.

Vedcom sa podarilo vytvoriť prvé umelé embryá. Využili na to kmeňové bunky z myší
Twitter/Daily Wire

Od týchto syntetických zárodkov sa očakáva, že v blízkej dobe umožnia hlbšie pochopenie toho, ako sa tvoria orgány a tkanivá počas vývoja prirodzených embryí, píše britský The Guardian.

Vedci sa tiež domnievajú, že tento objav by mohol obmedziť experimentovanie na zvieratách a v konečnom dôsledku vydláždiť cestu novým zdrojom buniek a tkanivám na transplantáciu u ľudí. Napríklad, kožné bunky pacienta s leukémiou by mohli byť potenciálne transformované na kmeňové bunky kostnej drene potrebné na liečbu ich choroby.

"Je pozoruhodné, že embryonálne kmeňové bunky vytvárajú celé syntetické embryá, ktoré zahŕňajú placentu a žĺtkový vak obklopujúci embryo," povedal profesor Jacob Hanna, ktorý viedol tím výskumníkov. "Sme skutočne nadšení z tejto práce a jej výsledkov," dodal profesor. Štúdia je publikovaná vo vedeckom časopise Cell.

Takmer totožné s prirodzenými

Niektoré bunky boli vopred ošetrené chemikáliami, ktoré spustili genetické procesy, aby sa vyvinuli do placenty alebo žĺtkového vaku, zatiaľ čo iné sa vyvinuli bez zásahu do orgánov a iných tkanív. Hoci väčšina kmeňových buniek nedokázala vytvoriť štruktúry podobné embryám, asi 0,5 % sa spojilo do malých guľôčok, z ktorých vyrástli odlišné tkanivá a orgány. V porovnaní s prirodzenými myšacími embryami boli syntetické embryá na 95 % rovnaké, pokiaľ ide o ich vnútornú štruktúru a genetické profily buniek. Orgány, ktoré sa vytvorili, boli podľa vedcov funkčné.

Hanna povedal, že syntetické embryá neboli "skutočné" embryá a nemali potenciál vyvinúť sa na živé zvieratá, alebo aspoň nemali, keď boli transplantované do lona myších samíc. Hanna založil spoločnosť s názvom Renewal Bio, ktorej cieľom je pestovať ľudské syntetické embryá, ktoré by poskytli tkanivá a bunky na liečenie zdravotných problémov.

"V Izraeli a mnohých ďalších krajinách, ako USA a Spojené kráľovstvo, je to legálne. Máme etický súhlas, aby sme to urobili s ľudsky indukovanými pluripotentnými kmeňovými bunkami. Poskytuje to etickú a technickú alternatívu k používaniu embryí," povedal Hanna.

Výskum treba regulovať

Doktor James Briscoe, hlavný vedúci skupiny v Inštitúte Francisa Cricka v Londýne, ktorý sa nezúčastnil výskumu, povedal, že je dôležité diskutovať o tom, ako najlepšie regulovať výskum predtým, než sa vyvinú ľudské syntetické embryá.

"Syntetické ľudské embryá nie sú bezprostrednou perspektívou. O ľudských zárodkoch vieme menej ako o myšacích a neefektívnosť myšacích syntetických embryí naznačuje, že aplikácia zistení na človeka si vyžaduje ďalší vývoj," povedal Briscoe. "Teraz je ten správny čas zvážiť najlepší právny a etický rámec na reguláciu výskumu a používanie ľudských syntetických embryí a aktualizovať súčasné predpisy," dodal.

Profesor Paul Tesar, genetik z Case Western Reserve University, v rozhovore pre StatNews povedal, že čím viac vedci posúvajú vývoj zárodkov pochádzajúcich z kmeňových buniek, tým viac sa syntetické a prírodné embryá začnú spájať. "Vždy tu bude šedá zóna," povedal. "Ale ako vedci a ako spoločnosť sa musíme spojiť, aby sme rozhodli, kde je hranica, a definovali, čo je eticky prijateľné," tvrdí profesor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok