Ruské letecké spoločnosti rozoberajú lietadlá. Náhradné diely si pre sankcie nemôžu kúpiť zo zahraničia

TA3 ČTK
9.8.2022 11:57

Ruské letecké spoločnosti vrátane štátneho Aeroflotu rozoberajú lietadlá, aby si zabezpečili náhradné diely, ktoré nemôžu kvôli západným sankciám kúpiť od zahraničných dodávateľov. Agentúre Reuters to povedali štyri zdroje z oblasti letectva.

Ruské letecké spoločnosti rozoberajú lietadlá. Náhradné diely si pre sankcie nemôžu kúpiť zo zahraničia
Twitter/Reuters

Tento postup je v súlade s odporúčaním ruskej vlády z júna, v ktorom autori nabádajú, aby letecké spoločnosti využili niektoré svoje stroje na náhradné diely a týmto spôsobom zabezpečili, že zvyšok lietadiel vyrobených v zahraničí bude môcť lietať aspoň do roku 2025. Kvôli sankciám zároveň ruskí dopravcovia poskytujú menej letov, čo znamená, že odstavené lietadlá môžu poslúžiť na náhradné diely.

Aeroflot odstavil a necháva rozoberať najmenej dva svoje stroje, a síce dopravné lietadlo Suchoj Superjet 100 a takmer nový Airbus A350, povedal Reuters informovaný zdroj. Zariadenie bolo odstránené aj z niekoľkých Boeingov 737 a Airbusov, pretože dopravca potrebuje náhradné diely pre svoje iné lietadlá rovnakého modelu.

V situácii, keď sa z jedných lietadiel odoberajú diely, aby iné mohli lietať, sa niekedy hovorí, že sa z lietadiel robia vianočné stromčeky, podotýka Reuters. Väčšinou sa tak deje kvôli finančným ťažkostiam. V Rusku k tejto praxi podľa predpovedí odborníkov bude dochádzať v doteraz nevídanom rozsahu, dopĺňa Reuters.

Udrží si Rusko lietadlá v prevádzke?

Väčšinu strojov ruskej flotily tvoria zahraničné dopravné lietadlá, na dieloch zo zahraničia sú ale silne závislé aj lietadlá Suchoj ruskej výroby. Podľa už spomínaného zdroja sa najmenej z jedného lietadla Suchoj Superjet musel vybrať motor, aby iný stroj rovnakého modelu mohol pokračovať v lietaní. Motory sa však podľa odborníkov z oblasti letectva prehadzujú medzi jednotlivými lietadlami bežne.

Podľa iného zdroja z leteckého priemyslu bude už po jednom roku sankcií pre Rusko výzva, aby udržalo moderné lietadlá v chode, hoci krajina má solídnu inžiniersku základňu. Novšie generácie lietadiel, ako sú A320neo, A350 alebo Boeing 737 MAX a 787, majú totiž technológiu, ktorú treba neustále aktualizovať.

Asi 80 percent flotily Aeroflotu tvoria Boeingy a Airbusy. Na konci minulého roka mal Aeroflot k dispozícii 134 Boeingov, 136 Airbusov a necelých 80 strojov Suchoj Superjet 100. Podľa zistení agentúry Reuters, ktorá vychádza z dát webu Flightradar24, asi 50 lietadiel ruského dopravcu alebo 15 percent jeho flotily nelieta od konca júla. Asi tri mesiace nelietajú aj tri zo siedmich Airbusov A350, a to vrátane stroja, ktorý je teraz podľa informácií Reuters rozoberaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok