Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hydrogélový obal udržuje vakcíny stabilné bez chladenia až do 65 °C

Hydrogélový obal udržuje vakcíny stabilné bez chladenia až do 65 °C
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina vakcín sa musí chladiť, čo sťažuje a predražuje ich dopravu do vzdialených oblastí, kde sú často najviac potrebné. Výskumníci z ETH Zürich teraz vyvinuli novú metódu na zapuzdrenie vakcín do hydrogélových obalov, takže ich možno bezpečne prepravovať a skladovať pri oveľa vyšších teplotách.

Aby vakcíny vyvolali imunitnú odpoveď, obsahujú proteíny alebo živé vírusy, ktoré sú citlivé na teplo. Preto musia byť počas celej cesty z výrobného závodu k pacientovi chladené pri teplote nižšej ako 8 stupňov Celzia, čo si vyžaduje komplexnú infraštruktúru zariadení a prepravných vozidiel s primeraným chladením. To môže byť v odľahlých alebo rozvojových oblastiach nákladné alebo úplne nedosiahnuteľné, čo vedie k plytvaniu dávkami a k tomu, že ľudia zostávajú bez potrebných liekov.

Vedci z ETH Zürich a startup spoločnosť s názvom Nanoly Bioscience preto vyvinuli nový hydrogél, ktorý dokáže udržať vakcíny stabilné pri oveľa vyšších teplotách, čím sa odstráni potreba chladenia. Kľúčovou zložkou je syntetický polymér nazývaný polyetylénglykol (PEG) a výsledný hydrogél zapuzdruje proteíny vakcíny a udržiava ich oddelené. To umožňuje, aby liek zostal životaschopný pri izbovej teplote a dokonca aj pri oveľa vyššej teplote, a to až do 65 stupňov Celzia.

Ilustrácia nového hydrogélu, ktorý zapuzdruje živé vírusové častice pre vakcínu.

Keď je potrebné vakcíny použiť, môže sa pridať roztok cukru, aby sa hydrogél rozpustil a uvoľnil proteíny. Toxikologické údaje naznačujú, že zložky v samotnom hydrogéle sú bezpečné na použitie v tele.

Tím tvrdí, že je potrebné vykonať ešte ďalšie štúdie, kým sa nový hydrogél bude môcť použiť na distribúciu vakcín, ale predtým by si mohol nájsť využitie pri preprave iných zložiek citlivých na teplotu, ako sú proteíny a enzýmy pre lekársky výskum.

Štúdia bola uverejnená v magazíne Science Advances.