Juhokórejský Soul zasiahli prívalové dažde, ulice sa zmenili na rieky. Niekoľko ľudí zahynulo

TA3 ČTK
9.8.2022 07:55

Najmenej sedem ľudí zomrelo pri prívalových dažďoch, ktoré v noci na utorok zaplavili juhokórejskú metropolu Soul a jej okolie. Šesť ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP. Lejak premenil ulice metropoly na rieky, zastavil metro a spôsobil výpadky energie.

Juhokórejský Soul zasiahli prívalové dažde, ulice sa zmenili na rieky. Niekoľko ľudí zahynulo
Twitter/The Korea Herald

Nad Soulom začalo pršať v pondelok ráno, večer dážď zosilnel. Podľa kórejského meteorologického úradu v južnej časti hlavného mesta v pondelok v noci napršalo vyše 100 milimetrov za hodinu, pričom niektoré štvrte zaznamenali až 141,5 milimetra zrážok za hodinu. Vyše 420 milimetrov zrážok namerali úrady od pondelka do utorka ráno v jednom z obvodov, ktorý susedí s riekou Han.

Podľa meteorológov ide o najvyššie údaje za posledné desaťročie, predpoveď navyše hlási ďalší dážď.

Najmenej päť ľudí zahynulo v Soule a ďalší dvaja v susednej provincii Kjonggido. Štyri zo siedmich obetí voda uväznila v zaplavených budovách, jedna bola pravdepodobne zasiahnutá elektrickým prúdom, ďalší našli pod troskami autobusovej zastávky. Siedmy človek zahynul pri zosuve pôdy.

V metropole a okolitých mestách lejak zničil takmer 800 budov, vyše 400 ľudí sa muselo evakuovať, uviedlo juhokórejské ministerstvo vnútra. V luxusnom a husto obývanom obvode Kangnam voda zaplavila budovy aj obchody, ktoré sa ocitli bez prúdu. Voda zastavila autá aj autobusy a zastavila prevádzku metra, niektorí ľudia sa preto nemohli dostať ráno domov alebo večer do práce.

"Bol som včera večer neďaleko stanice Kangnam, keď dážď zosilnel, hromy a blesky udreli každých 30 sekúnd," uviedol 27-ročný muž, ktorý v mieste pracuje v kancelárii. "Zrazu boli zaplavené autobusy, metro aj ulice, a preto som sa rýchlo rozhodol rezervovať si ubytovanie, aby som tu nezostal uväznený a bez miesta, kam ísť," dodal.

Témy: Soul
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok