Pokoj zbraní v Pásme Gazy platí, miestna elektráreň obnovila prevádzku

TA3 ČTK
8.8.2022 22:26

Egyptom sprostredkované prímerie medzi Izraelom a palestínskymi ozbrojencami z Pásma Gazy sa po skoro trojdňových bojoch dodržiava a jediná elektráreň v Gaze v pondelok obnovila prevádzku. Izrael medzitým začal otvárať hraničné priechody na toto územie a zrušil bezpečnostné obmedzenia, ktoré platili v južnom Izraeli, píše agentúra AP.

Pokoj zbraní v Pásme Gazy platí, miestna elektráreň obnovila prevádzku
TASR/AP

Medzi izraelskou armádou a militantnou organizáciou Islamský džihád začalo v nedeľu neskoro večer platiť prímerie sprostredkované Egyptom. Päťdesiatšesť hodín trvajúce boje si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali životy 44 Palestínčanov, vrátane 15 detí a štyroch žien. Zranených podľa toho istého zdroja bolo 311 ľudí.

Izrael nálety začal útokom na vysoko postaveného veliteľa Islamského džihádu. Operáciu označil za preventívnu s tým, že Iránom podporovaná militantná skupina chystala útok. Dvanásť zo zabitých patrilo k Islamskému džihádu, jeden bol z menšej ozbrojenej skupiny a dvaja boli policajti napojení na hnutie Hamas, ktorí sa bojov nezúčastnili, píše AP s odkazom na palestínske ozbrojené frakcie.

Podľa izraelských odhadov zahynulo 47 Palestínčanov, z toho 14 v dôsledku zle odpálených striel Islamského džihádu. Izrael uviedol, že pri jeho náletoch prišlo o život 20 palestínskych ozbrojencov a sedem civilistov a že šesť úmrtí stále vyšetruje.

Obe strany oslavovali

Palestínski ozbrojenci vypálili na Izrael viac ako 1000 rakiet a obyvatelia južných oblastí a veľkých miest vrátane Tel Avivu sa uchýlili do krytov. Väčšinu rakiet podľa armády zachytil systém protiraketovej obrany, a žiadni Izraelci tak v bojoch neboli zranení. Obe strany po skončení bojov vydali víťazné vyhlásenie, píše agentúra Reuters. "Všetky naše ciele boli splnené," povedal úradujúci izraelský premiér Jair Lapid. "Celé vyššie vojenské velenie Islamského džihádu v Gaze bolo úspešne zasiahnuté počas troch dní," dodal.

Izrael začal znovu otvárať prechody do Gazy pre humanitárne potreby a uviedol, že ich plne otvorí, ak bude pokoj pokračovať. Bolo vidieť, ako na hlavný nákladný prechod vchádzajú kamióny s palivom a mieria do elektrárne, ktorá bola v sobotu po uzavretí prechodov Izraelom odstavená, napísala AP. Vodca Islamského džihádu Zijád Nachala na tlačovej konferencii, ktorú v nedeľu večer po uzavretí prímeria odvysielala proiránska libanonská televízia Al-Majádín, vyhlásil: "Toto je víťazstvo." Jeho skupina pritom okrem iného prišla o dvoch vysoko postavených veliteľa.

"Islamskému džihádu bola bezpochyby zasadená vážna rana, z ktorej sa bude dlho spamätávať," uviedol izraelský vojenský predstaviteľ a poukázal na smrť dvoch veliteľov Islamského džihádu, ktorá podľa neho vážne naruší schopnosť organizácie plánovať a vykonávať útoky. "Islamský džihád sme nezničili a ani to nebolo naším cieľom," povedal podľa agentúry Reuters.

Izrael nechcel zatiahnuť do bojov Hamas

Hovorca Islamského džihádu v Gaze uviedol, že skupina síce utrpela straty, ale bola schopná klásť Izraelu podmienky a udržať si jednotu a súdržnosť. Izrael si bol vedomý nebezpečenstva eskalácie konfliktu, a preto sa starostlivo sústredil iba na ciele Islamského džihádu, aby nezatiahol do bojov hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne a je oveľa väčšou a silnejšou militantnou skupinou, píše Reuters.

Pásmo Gazy je husto zaľudnený, úzky pobrežný pás zeme medzi Izraelom a Egyptom. Izrael a Hamas spolu v posledných 15 rokoch, teda od doby, keď militantná skupina prevzala v pásme kontrolu od konkurenčných palestínskych síl, viedli štyri vojny a niekoľko menších potýčok. Posledná vojna sa odohrala v máji 2021, zahynulo pri nej najmenej 250 ľudí v Pásme Gazy a 13 ďalších v Izraeli. "Vojna, každé dva roky je vojna," uviedol podľa Reuters 44-ročný rybár z Gazy Džihád Mikdád. "Je to neľudské, nie je v tom žiadna morálka," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok