Ukrajinská tajná služba tvrdí, že zabránila vražde ministra obrany

TA3 ČTK
8.8.2022 18:22

Ukrajinské bezpečnostné zložky zmarili pokus ruských tajných služieb zavraždiť ministra obrany Oleksija Reznikova a náčelníka vojenskej rozviedky Kyryla Budanova, napísal v pondelok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tajnú službu SBU, prokuratúru a kyjevskú políciu. Nepriateľského agenta sa podľa prokuratúry podarilo zadržať.

"SBU zabránila sérii nájomných vrážd predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia a spoločenských činiteľov Ukrajiny. Strojcovia zákerného plánu sa chystali fyzicky zlikvidovať ministra obrany a náčelníka hlavnej správy rozviedky nášho štátu a tiež známeho ukrajinského aktivistu."

Rusi podľa SBU za každú vraždu sľubovali 100-tisíc až 150-tisíc dolárov. Ako organizátora zverbovali obyvateľa Luhanska, ktorý od roku 2014 bojoval v radoch proruských separatistov. 

Ten mal najskôr tento rok v máji zosnovať vraždu veliteľa jednej z ukrajinských jednotiek. Ako nájomného vraha získal Ukrajinca z Kyjeva. Vražda vojenského veliteľa mala byť "testom" pre ďalšie nájomné vraždy, ktoré si Rusi podľa SBU už objednali. 

Ale ešte skôr sa príslušníkom kontrarozviedky SBU podarilo oboch podozrivých dopadnúť a zadržať. Pri domovej prehliadke našli dôkazy a aj ruský pas. Rusko sa k ukrajinským tvrdeniam, ktoré nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, zatiaľ nevyjadrilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok