Fico hovorí o novej voľbe GP, SaS chce obžalovať prezidenta

TA3, TASR, SITA
3.1.2013 16:21

Deň po prezidentovom rozhodnutí nevymenovať Jozefa Čentéša už Smer hovorí o novej voľbe. SaS chce v parlamente iniciovať obžalobu Ivana Gašparoviča.

Fico hovorí o novej voľbe GP, SaS chce obžalovať prezidenta
SITA

Fico: Nič nebráni novej voľbe

Novej voľbe generálneho prokurátora podľa premiéra nič nebráni. Teraz je podľa neho na predsedovi parlamentu, aké termíny na predloženie kandidátov určí a kedy zaradí novú voľbu do programu rokovania parlamentu.

Voľba by mala byť podľa premiéra tajná a kandidát by mal mať dôveru v radoch generálnej prokuratúry.

Súčasná opozícia podľa premiéra Fica nesie zodpovednosť za to, že Generálna prokuratúra SR je dnes bez svojho šéfa. Pri voľbe generálneho prokurátora podľa neho predviedli všetky odklony od demokracie a právneho štátu a niekoľkokrát úmyselne sabotovali voľbu.

SaS chce podať návrh na obžalobu Gašparoviča

Strana Sloboda a Solidarita bude iniciovať návrh parlamentu, aby podal na Ústavný súd obžalobu na prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy.

Toho sa mal Gašparovič dopustiť tým, že po roku a pol rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. "Toto sa stane prvýkrát v histórii SR. Sme presvedčení, že tento prezident je hanbou Slovenska," vyhlásil dnes šéf SaS Richard Sulík. Pripomenul, že Gašparovič Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR vymenoval do 24 hodín.

Na podanie návrhu do parlamentu potrebujú liberáli podpisy od 30 poslancov. Sulík už o návrhu hovoril s predsedami opozičných strán s výnimkou lídra SDKÚ-DS Pavla Freša.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka bolo Gašparovičovo rozhodnutie Čentéša nevymenovať hanebné. Hlava štátu navyše podľa jeho slov výrazne prekročila svoje právomoci. "Týmto len potvrdil, že je bábkou v rukách vládnucej strany," dodal Galko.

Poslanec Martin Poliačik spochybnil dôvody, pre ktoré sa Gašparovič rozhodol Čentéša nevymenovať. Nesúhlasí s názorom prezidenta, že Čentéš bol politickým nominantom a jeho voľba bola spolitizovaná.

"Všetky funkcie, ktoré sa obsadzujú voľbou v národnej rade, sú na základe politických nominácií. Nemôžeme predsa vylúčiť politiku z akejkoľvek voľby," nazdáva sa Poliačik. Poslanec tiež upozornil, že Ústavný súd SR, ktorý prezidentovi umožnil Čentéša nevymenovať, konštatoval, že dôvody na nevymenovanie sa môžu týkať len jeho osoby a nie okolností voľby.

Za irelevantný považuje Poliačik aj Gašparovičov argument, že Čentéš skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča. "Zaujímavé v tejto veci je jednak, že samotný svedok vyhlásil, že všetko, čo povedal v prvej svedeckej výpovedi, povedal aj v druhej. Druhá vec je, že samotná generálna prokuratúra nikdy nezačala v tejto veci kárne alebo disciplinárne stíhanie," doplnil Poliačik.

Prezidenta v niektorých prípadoch možno stíhať

Ústava hovorí, že prezidenta možno stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov.

Obžalobu podáva národná rada na ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Záznam z premiérovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok