Cichanovská: Lukašenko je kolaborant. Bielorusi sa postavia na odpor, ak ich zatiahne do vojny

TA3 TASR
8.8.2022 15:38

Bielorusi sa postavia na silný odpor, ak Minsk zatiahne krajinu do plnej účasti na vojne Moskvy proti Ukrajine. Vyhlásila to tamojšia opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Cichanovská: Lukašenko je kolaborant. Bielorusi sa postavia na odpor, ak ich zatiahne do vojny
TASR/Jakub Kotian

"Naše partizánske hnutie to bude sabotovať. Rozkazy budú odmietnuté, alebo sa bieloruskí vojaci okamžite vzdajú," povedala Cichanovská, ktorú v pondelok citovala tlačová agentúra DPA. Stalo sa tak dva roky po sporných prezidentských voľbách, ktoré viedli v Bielorusku k masovým protestom.

Rusko podľa Cichanovskej pravdepodobne počítalo s Bieloruskom ako s "predmostím" pre útok na Ukrajinu už v období zmanipulovaných volieb, ktoré udržali pri moci Alexandra Lukašenka. Európska únia a Spojené štáty ho preto neuznávajú za legitímneho prezidenta.  

Rozsiahle demonštrácie, Lukašenko potlačil masívnym zásahom ozbrojených zložiek proti prodemokratickej opozícii, ochrancom ľudských práv, odborom a nezávislým novinárom.

"Lukašenko je kolaborant. Zatiahol Bielorusko do tejto vojny, a aby ho Moskva udržala pri moci, robí teraz všetko, čo sa od neho žiada," povedala Cichanovská. Bielorusko sa doteraz k vojne Ruska proti Ukrajine oficiálne nepridalo. Krátko po začiatku invázie vo februári však Lukašenko priznal, že z bieloruského územia boli cez hranice smerom na Ukrajinu vypálené ruské rakety. Bielorusko tiež ruským vojskám poslúžili ako nástupné územie pre útok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok