Pohrebné obrady kardinála Tomka sa budú konať 16. augusta

TA3 TASR
8.8.2022 14:18

Posledná rozlúčka v súvislosti s úmrtím kardinála Jozefa Tomka bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h. Následne budú jeho ostatky prevezené do Košíc. Pohrebné obrady v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach sa uskutočnia v utorok 16. augusta. Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Pohrebné obrady kardinála Tomka sa budú konať 16. augusta
TASR - Oliver Ondráš

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel 8. augusta o 05.00 h vo svojom byte v Ríme, kde sa oňho starali Milosrdné sestry svätého Vincenta de Paul (satmárky). Pre zranenie krčnej chrbtice ho 25. júna previezli do rímskej Gemelliho nemocnice. V sobotu 6. augusta sa vrátil do svojho bytu v Ríme, kde pokračoval v domácej liečbe, na ktorú dohliadala zdravotná sestra.      

Počas jeho pobytu v nemocnici ho bol navštíviť vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, píše Vatican News. Významnú osobnosť kardinála Jozefa Tomka si pripomenulo aj Veľvyslanectvo SR vo Vatikáne. V príspevku na sociálnej sieti uviedlo, že má v pamäti túto významnú osobnosť a modlí sa za ňu.

Pohrebné obrady v metropole východu sa začnú o 11.00 h. Tomkovým želaním bolo, aby miestom jeho posledného odpočinku bolo v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Hlavným celebrantom bude český emeritný arcibiskup kardinál Dominik Duka. 

Uctiť si pamiatku emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinála Tomka môže verejnosť v Košiciach. "Podľa liturgického harmonogramu budú ostatky kardinála Tomka vystavené k verejnej úcte v košickej Katedrále sv. Alžbety v nedeľu 14. augusta od 16.00 do 21.00 h a v pondelok 15. augusta od 9.00 do 12.00 h dopoludnia," informuje o tom Košická arcidiecéza. Popoludní bude prenesený do Kaplnky sv. Michala. Následne sa v utorok uskutočnia pohrebné obrady. Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok