Prímerie medzi Izraelom a Islamským džihádom netrvalo dlho, bolo ihneď porušené

TA3 ČTK
7.8.2022 16:50

Izraelská armáda oznámila, že krátko po začatí prímeria v dnešných 23:30 miestneho času (22:30 SELČ) vykonala údery na pozície palestínskej militantnej organizácie Islamský džihád v Pásme Gazy. Podľa Izraela išlo o odvetu za raketové útoky zo strany Islamského džihádu, napísala agentúra AFP.

Súčasný konflikt medzi izraelskou armádou a Islamským džihádom si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva od piatku vyžiadal najmenej 41 mŕtvych a vyše 300 zranených. V nedeľu pri izraelskom ostreľovaní Pásma Gazy zahynuli štyri deti, oznámilo ministerstvo.

Čas prímeria potvrdil aj Islamský džihád. Vo vyhlásení uviedol, že od stanovenej hodiny ukončí boje, upozornil ale, že má právo odpovedať na akúkoľvek "ďalšiu agresiu" zo strany Izraela. Egyptský bezpečnostný zdroj agentúry Reuters skôr uviedol, že Izrael s návrhom na pokoj zbraní súhlasil.

Len niekoľko minút po začiatku prímeria ale izraelská armáda znova udrela. "V reakcii na rakety vypálené na izraelské územie vykonáva armáda teraz útoky na veľké množstvo cieľov patriacich teroristickej organizácii Islamský džihád v Pásme Gazy," oznámila podľa agentúry AFP izraelská armáda vo vyhlásení zaslanom o 22:33 SELČ. Na juhu Izraela v blízkosti Pásma Gazy sa po avizovanom začiatku prímeria rozhúkali sirény.

Izrael zahájil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v piatok, cieľom sú miesta patriace Islamskému džihádu. Počas izraelských útokov zahynulo podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva 41 Palestínčanov vrátane 15 detí. Zranených bolo 311 ľudí. Izraelské úrady odmietli vinu za sobotnú bilanciu, keď podľa nich palestínske deti zabil neúspešný raketový útok Islamského džihádu na Izrael.

Svedkovia v nedeľu ráno počuli sirény a výbuchy rakiet západne od Jeruzalema, informovala predtým agentúra Reuters. Podľa izraelského ministerstva obrany explodovala na mieste hraničného priechodu Erez medzi Izraelom a Pásmom Gazy strela z ťažkej delostreleckej zbrane. Hraničný priechod poškodila, obete ale Izrael nehlásil. Izraelské ozbrojené sily tiež oznámili, že na okupovanom Západnom brehu Jordánu zatkli asi 40 členov tejto militantnej organizácie. Židovský štát tiež v sobotu večer informoval, že sa mu počas uplynulých dní v Gaze podarilo neutralizovať hlavného vodcu Islamského džihádu. Militantné zoskupenie neskôr potvrdilo, že pri izraelských útokoch zomrel ďalší z jeho vysoko postavených veliteľov.

V odvete za nálety na Pásmo Gazy vypálila palestínska skupina rakety na izraelské územie, z ktorých väčšinu zachytil izraelský protiraketový štít. Podľa záchrannej služby boli dvaja ľudia ľahko zranení črepinami. Hovorca izraelskej armády v sobotu povedal, že terajšia operácia proti Islamskému džihádu potrvá asi týždeň a že Izrael nejedná o prímerie. 

V pondelok by sa podľa agentúry DPA mala izraelskými náletmi zaoberať Bezpečnostná rada OSN na žiadosť Spojených arabských emirátov, Írska, Francúzska, Nórska a Číny. Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa Reuters uviedlo, že USA právo Izraela na obranu plne podporujú, a vyzvalo obe strany konfliktu, aby sa vyvarovali ďalšej eskalácii.

Súčasnému konfliktu predchádzalo niekoľkodenné napätie po zatknutí vysoko postaveného palestínskeho radikála na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana súčasné nálety na Pásmo Gazy označila za preventívny útok. Úradujúci izraelský premiér Jair Lapid uviedol, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizácie v Gaze ohrozovali občanov Izraela.

Vlani v máji prepukli medzi Palestínčanmi a Izraelom prudké boje, pri ktorých zahynulo najmenej 250 ľudí v Pásme Gazy a 13 ďalších v Izraeli. Po ich skončení panoval na hraniciach relatívny pokoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok