Cigániková pre ta3: Tvrdiť, že som niekým platená, je obzvlášť nechutné. Z diskusie s Vetrákom je mi smutno

TA3
7.8.2022 13:12

Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková exkluzívne pre ta3 prezradila, ako vnímala diskusiu v relácii V politike s poslancom Milanom Vetrákom. Vyjadrila sa aj k tvrdeniam o finančnej skupine Penta aj k tomu, či by hlasovala za odvolanie Igora Matoviča z funkcie.

Poslanec Milan Vetrák v relácii V politike uviedol, že SaS od začiatku robila vo vláde opozíciu. Ako vnímate ďalší zo série útokov na stranu SaS?

Vnímam to ako niečo, čo maximálne otravuje ľudí. Pán poslanec Vetrák dokázal, že bez mihnutia oka dokáže popierať napísané a evidentné fakty. Pre mňa je vždy fascinujúca táto silná viera v spasiteľa, ktorá sa ukazuje v klube OĽANO. Je to hlúposť. Treba sa pozrieť na veci, ako sú. Bola to SaS, ktorá podporila každú jednu reformu. Bez nás by ani neprešli, pretože iní koaliční partneri reformy nepodporovali. Bola to SaS, ktorá do posledného hlasovala za vydanie Roberta Fica spravodlivosti. Jediné, čím sme sa previnili, je to, že sa pýtame, ako tie návrhy budeme platiť, kto ich zaplatí a či sú v súlade s našimi predstavami a dohodami. Akonáhle príde akákoľvek kritika, či už nepríjemná a ostrá, ale založená na argumentoch, tak kolegovia z OĽANO začnú odporne útočiť. Nemajú problém ničiť povesť ľuďom, s ktorými štyri roky organizovali protesty pred Bonaparte, s ktorými spolupracovali a boli priatelia. Všetko len pre to, že máme na nejakú cestu iné argumenty a iné názory. Je to veľká škoda. Je mi z tejto diskusie aj z pána Vetráka úprimne smutno.  

Vladimíra Marcinková, ktorá sa stala členkou poslaneckého klubu SaS v rozhovore pre ta3.com uviedla, že premiér Heger by už mal konečne buchnúť po stole. Bude stačiť len jedno buchnutie po stole zo strany premiéra?

Je pochopiteľné, že keď chcete, aby koalícia fungovala ďalej, tak niekedy naliehate na premiéra. Ja si ale myslím, že premiér Heger je významný tým, že dokáže ukľudniť aj situácie, ktoré sú ostré. V minulosti sa mu to niekoľkokrát podarilo. Dúfam, že aj v tomto boji, kde aj ja som si niekoľkokrát povedala, že ma možno nejaké vyjadrenie premiéra sklamalo, bude práve on ten, ktorý bude ukľudňovať. To sa asi nerobí tak, že bude bojovať pred kamerami. Eduarda Hegera vnímam ako človeka, ktorý sa snažiť zmierňovať hrany.

Čo by sa muselo stať, aby ste zmenili názor a nehlasovali by ste za odvolanie Igora Matoviča?

S Igorom Matovičom som dlhodobo nespokojná. Napriek tomu, keď som raz podpísala koaličnú zmluvu, kde je napísané, že nebudem hlasovať za návrhy opozície, tak som to neurobila ani v minulosti. Nie preto, že by som ho mala strašne rada a bola by som s jeho prácou spokojná. Ale preto, že keď dám nejaký záväzok, tak ho aj dodržím. Kolegom stačí, ak SaS bude naďalej súčasťou koalície. Je na nich, či v riziku uprednostnia stranícky záujem a flek pre Igora Matoviča, ktorý je jeden problémový minister a robí aj osobné problémy v koalícii. Tým pripustia, že bude hroziť ďalšia spolupráca s fašistami, hrozí návrat mafie a ďalšie vážne škody. Dirigent tohto orchestra dostal od ľudí najväčší mandát, je to zodpovednosť OĽANO.

V relácii sa dokonca spomínala aj finančná skupina Penta. Čo na to hovoríte?

Áno, toto považujem za obzvlášť nechutné. Kolegovia naznačujú, že som niekým platená. Neexistuje ani najmenší dôkaz toho, že by to tak bolo. Človeka, s ktorým štyri roky organizovali protesty pred Bonaparte a na ktorého nemajú jediný dôkaz, že by niekedy niečo takéto urobil. Previnila som sa len tým, že verím v trhový systém a konkurenciu. Verím, že nemá existovať jedna štátna poisťovňa, ale má tu byť konkurencia. Pretože keď neexistuje a máte tu len jeden štátny monopol, odstránite akúkoľvek motiváciu pre politických nominantov, aby sa zlepšovali. Nemajú potom žiadne zrkadlo. To je celé, čím som sa previnila. Kvôli tomu je schopný Igor Matovič, a teraz aj právnik pán Vetrák, bez akýchkoľvek dôkazov skúsiť zničiť povesť koaličnému partnerovi. A kedysi ešte aj priateľovi, pretože sme dlhodobo proti korupcii bojovali spolu. Je to citlivé a obzvlášť nechutné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok