Cigániková v ta3: Hlasovala by som za odvolanie Igora Matoviča, ak by som bola v opozícii. Dali sme mu dve šance a obe pokazil

TA3
7.8.2022 12:33

Sedemdesiatšesť je číslo, ktoré potrebuje vláda Eduarda Hegera dosiahnuť, aby mohla vládnuť ďalej aj po odchode SaS. Skloňuje sa niekoľko možností. Viacerí poslanci z radov OĽANO začali hovoriť o tom, že spoločné vládnutie s poslancami, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS, nepodporia. V relácii ta3 V politike o tom diskutovali poslankyňa SaS a predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a poslanec OĽANO Milan Vetrák.

Podľa poslankyne SaS a predsedníčky výboru NR SR pre zdravotníctvo Janky Bittó Cigánikovej v tomto momente neprebiehajú rokovania, avizovala však, že na list, ktorý SaS poslala premiérovi Eduardovi Hegerovi, nedostala reakciu. “Je to náročná úloha, v rámci OĽANO potrebujú nejaký čas na diskusiu,“ povedala poslankyňa. “Sme pripravení diskutovať o novej koaličnej zmluve, ktorej základnou podmienkou je, že Igor Matovič nebude súčasťou vlády,“ dodala.

Milan Vetrák, poslanec OĽANO, súhlasí s takzvaným politickým tichom. “Poslanci a vedenie OĽANO sa od začiatku leta naplno venujú práci ľuďom ako je zvýšenie platov učiteľov,“ povedal. Naznačil, že môžeme očakávať dohodu so zdravotníkmi a podľa neho to je na dobrej ceste. Tiež zdôraznil snahu strany zrealizovať antikorupčné body vo volebnom programe, ale aj predčasne vyplatený trinásty dôchodok.

“Igor Matovič sa nás snažil tak silno a tak intenzívne vyštvať z koalície, že nakoniec sa mu to podarilo,“ povedala Cigániková. Podľa nej rokovanie nemá zmysel, pokým si strana OĽANO neuvedomí, že SaS to myslí vážne so svojimi podmienkami. “Dali sme mu dve šance a obe pokazil,“ dodala.

Po splnení základnej podmienky odchodu Igora Matoviča je SaS pripravená rokovať o ďalších podmienkach strany. “Kolegovia z OĽANO by mali prestať uprednostňovať stranícky záujem a flek pre Igora Matoviča pred štátnym záujmom a záujmom občanov, o ktorých tak veľmi radi hovoria,“ povedala Cigániková.

“To, čo sme tu počuli od kolegyne Cigánikovej, sú iba výhovorky ohľadom veta,“ povedal Vetrák. Podľa neho najviac vraj vetuje SaS, čo podľa Cigánikovej nie je pravda. “SaS od začiatku robí opozíciu v rámci koalície,“ povedal. Situácia podľa neho nie je taká, že strana OĽANO je proti všetkým ale taká, že SaS je proti všetkým. “Strana SaS by si mala sadnúť a zamyslieť sa,“ dodal.

“Kolegovia z OĽANO fungujú viac ako sekta a nie na základe faktov,“ povedala Cigániková. Podľa nej SaS použilo svoje veto iba dvakrát. “Prvý prípad boli poisťovne, druhý prípad boli vyššie dane,“ dodala. Poslankyňa Cigániková vyčíta strane OĽANO, že SaS počas spoločnej koalície nedokáže zabezpečiť, že neprejdú hrôzostrašné návrhy. Obvinila OĽANO z ignorovania voličov SaS a pripomenula, že všetky reformy, ktoré vláda schválila boli vďaka hlasom z SaS.

“Nešpekuloval by som o vláde s krajnou pravicou,“ povedal Vetrák. Podľa neho je stále čas na dohodu v koalícii. “Nevidíme dôvod na odstup Igora Matoviča“ dodal. Avizoval, že existuje viacero riešení ako sú na príklad aj predčasné voľby, avšak myslí si, že nedávajú zmysel. Podľa neho nikoho neteší predstava spájať sa s niekým z doterajšej opozície. “Neverím tomu, že kolegovia z SaS by nepodporovali dobré návrhy, aj keby boli v opozícii,“ povedal.

Cigániková pochybuje, že poslanec Šeliga alebo poslankyňa Žitňanská budú spolupracovať s fašistami. “Hodnotovo sú úplne jasne ukotvení,“ povedala. Podľa nej je rozdiel medzi hlasovaním s fašistami za návrh a hlasovaním s fašistami za odchod Igora Matoviča. Reagovala na vyjadrenie ministra školstva Gröhling, že by hlasoval za odstúpenie Matoviča. “Ja osobne, keby prišlo na Igora Matoviča, tak isto by som zrejme hlasovala za jeho odvolanie, ak budem v opozícii,“ povedala. Dodala, že teraz tak urobiť nemohla, lebo to zakazuje koaličná zmluva a vyslovila podporu ministrovi Gröhlingovi.

Celú časť relácie V Politike si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok