Počet mŕtvych na slovenských cestách výrazne klesol

TA3, TASR
3.1.2013 13:25

Slovenská republika v roku 2012 dosiahla pokles mŕtvych na slovenských cestách, k čomu sa zaviazala v roku 2002 Európskej únii. Minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že vlani zomrelo na slovenských cestách 296 ľudí, o 28 menej ako v roku 2011.

Počet mŕtvych na slovenských cestách výrazne klesol
SITA

Slovensko sa pred desiatimi rokmi zaviazalo, že do roku 2010 klesne počet mŕtvych pri dopravných nehodách o polovicu, to znamená pod 305.

"Bezpečnosť na slovenských cestách je v štandardoch, ktoré od nás v roku 2002 Európska únia požadovala," vyhlásil Kaliňák. Za 20 rokov existencie samostatnej Slovenskej republiky zomrelo pri dopravných nehodách vyše 11.000 ľudí. Podľa slov ministra najväčší posun v počte mŕtvych na cestách bol v rokoch 2008 a 2009, keď medziročne klesol počet mŕtvych o 211.

"Bol ťažký boj o tento výsledok, ale ešte ťažší bude o jeho udržanie," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Minister vnútra informoval, že pretrváva problém s dopravnými nehodami, pri ktorých sú chodci a cyklisti. "Budeme sa musieť zamerať na prevenciu a kontrolu používania reflexných prvkov," povedal.

Okrem dôsledného uplatňovania zákona o cestnej premávke sú podľa ministra faktormi, ktoré prispievajú zvyšovať bezpečnosť, prítomnosť policajtov na cestách, rýchly zásah záchranných zložiek a presun zranených do rúk lekárov a skvalitňovanie dopravnej infraštruktúry, hlavne diaľnice.

K lepším výsledkom prispieva aj zvyšovanie bezpečnosti automobilov a dopravné servisy, ktoré informujú vodičov o situácii na ceste, uviedol Kaliňák.

Pre porovnanie pripomenul, že v roku 1993 zomrelo na cestách 667 ľudí a vyzdvihol, že v posledných piatich rokoch sa podarilo výrazne skrátiť čas medzi dopravnou nehodou a poskytnutím zdravotníckej pomoci jej obetiam. Keďže podľa ministra vnútra prítomnosť policajtov na cestách znižuje dopravnú nehodovosť, chcel by naplniť 1300 voľných tabuľkových miest v dopravnej a poriadkovej polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok