Chyby, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o šteniatko

Chyby, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o šteniatko Zdroj foto: Depositphotos

Malý psík vyžaduje trochu odlišnú starostlivosť. Tu sú najčastejšie chyby, ktorých sa majitelia psov dopúšťajú. Robíte ich tiež? 

Šteniatka vyžadujú osobitnú pozornosť a starostlivosť. Často však kvôli neskúsenosti a neznalosti majitelia robia chyby, ktoré môžu chlpáčom ublížiť. Ide o tieto najčastejšie omyly, ktoré môžu byť niekedy nebezpečné.

Nedodržiavanie karantény po očkovaní

Pre zdravie malých psíkov je veľmi podstatné očkovanie, pričom prvú komplexnú vakcínu dostáva šteniatko vo veku 8-12 týždňov. Počas tohto obdobia je dosť dôležité, aby váš pes nebol v kontakte s inými psami a dodržiaval karanténu.

Dôvodom je, že imunitný systém šteniatka ešte nie je dostatočne silný na interakciu s vonkajším svetom a imunita z očkovania sa nedá vytvoriť za pár hodín. Na to slúži karanténa.

Ako chrániť vášho psa či mačku pred kliešťami

Nedostatočný tréning

Niektorí chovatelia sa mylne nazdávajú, že tréning potrebujú iba veľké služobné psy. V skutočnosti je však výcvik nevyhnutný pre všetkých psov – bez ohľadu na veľkosť a plemeno.

Každý pes potrebuje poznať základné povely. Je to potrebné nielen pre pohodlný život psa aj majiteľa, ale aj bezpečnosť šteniatka. Každý pes by mal ovládať aspoň základné povely ako „k nohe“ alebo „poď sem“, aby ste ho vedeli privolať k sebe, keď je to potrebné. Chce to veľa trpezlivosti (záleží však aj od plemena) a s výcvikom začínať postupne. Psa motivujte najmä pozitívne, napríklad maškrtou. V žiadnom prípade domáce zviera netrestajte a nezvyšujte hlas! Šteniatka sa rýchlejšie unavia, preto treba výcvik prispôsobiť jeho aktivite.

Chyby, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o šteniatko
Zdroj foto: Depositphotos

Nedôslednosť

Ďalšou častou chybou, ktorou sa chovatelia šteniatok dopúšťajú, je nedôslednosť. Pre domáceho maznáčika je dôležitý systém a jasná logika konania: napríklad dnes umožníte domácemu miláčikovi spať vo vašej posteli a zajtra to zakážete.

Domáci poriadok by mal byť psovi jasný. A úlohou majiteľa je byť dôsledný a nezavádzať každý deň nové pravidlá, pretože váš pes bude zmätený a bude odmietať plniť akékoľvek príkazy.

Prekrmovanie alebo nevhodná strava

Nevyvážená strava je tiež jednou z najčastejších chýb majiteľov psov. Rastúce šteňa potrebuje, aby dostávalo veľa energie a minerálov. Pre rast kostry a zlepšenie stavu kože i srsti zas šteňatá potrebujú vitamíny, fosfor a zinok.