ONLINE: Ukrajina vyšetruje tisíce podozrení z vojnových zločinov. Zelenskyj žiada silnejšiu reakciu na kroky Moskvy

TA3 TASR ČTK ČT24
7.8.2022 07:16

Ukrajinská prokuratúra už vyšetruje takmer 26-tisíc prípadov podozrenia z vojnových zločinov spáchaných od začiatku ruskej invázie z 24. februára. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom požadoval silnejšiu reakciu na kroky Moskvy, ktoré označil za jadrový terorizmus. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:22 Pokiaľ Moskva na okupovaných územiach Ukrajiny usporiada referendá o pripojení k Rusku, nedočká sa rozhovorov s Kyjevom ani s jeho medzinárodnými spojencami. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého Kyjev trvá na svojom postoji nedať Rusku žiadne územia.

20:59 Jeden pracovník Záporožskej jadrovej elektrárne bol zranený, keď miesto v sobotu večer ostreľovala raketami ruská armáda. V nedeľu o tom informovala ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom. Podľa denníka Ukrajinska pravda sa to stalo pri ostreľovaní mesta Enerhodar, na ktorého okraji sa najväčšia jadrová elektráreň v Európe nachádza.

19:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruské kroky v súvislosti so Záporožskou atómovou elektrárňou za jadrový terorizmus. V telefonáte do Bruselu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom žiadal, aby na ruské jadrové palivo uvalil sankcie. 

18:54 Ruské ostreľovanie v Doneckej oblasti zabilo štyroch ľudí a šesť zranilo.

17:58 Irán v nedeľu odmietol tvrdenia, že jeho družicu na diaľkový prieskum Zeme, ktorú vynesie na obežnú dráhu ruská raketa, bude využívať Moskva v rámci vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. 

17:22 Ruská polovojenská Vagnerova skupina najíma žoldnierov do bojov na Ukrajine vo väzniciach v rôznych častiach Ruska. S odvolaním sa na nezávislý mediálny projekt Vjerstka a organizáciu na ochranu ľudských práv Rusko za mrežami o tom informuje investigatívny portál The Insider sídliaci v Rige. 

17:02 Ukrajinská prokuratúra už vyšetruje takmer 26-tisíc prípadov podozrenia z vojnových zločinov spáchaných od začiatku ruskej invázie z 24. februára, v súvislosti s ktorými zároveň už obvinila 135 osôb. Agentúre Reuters to v nedeľu povedal Jurij Bilousov, šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktoré sa zaoberá vojnovými zločinmi. 

15:58 Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) si plne stojí za svojou štvrtkovou správou, podľa ktorej bojová stratégia Ukrajincov ohrozuje životy civilistov. Proti dokumentu, ktorý okrem iného Ukrajinu obvinil z porušovania medzinárodných práv, sa ohradili ukrajinskí činitelia na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

15:29 Ruské ostreľovanie zničilo 50 domov v Dnepropetrovskej oblasti.

14:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom požadoval silnejšiu reakciu na kroky Moskvy, ktoré označil za jadrový terorizmus. Chce, aby sa na ruský jadrový priemysel a ruské jadrové palivo uvalili sankcie.

14:40 Podľa ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom boli vinou ruského útoku poškodené v Záporožskej jadrovej elektrárni tri senzory na sledovanie radiácie okolo areálu. "V dôsledku toho nie je možná včasná detekcia a reakcia v prípade zhoršenia radiačnej situácie alebo úniku radiácie z kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom," uviedla spoločnosť.

14:21 Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom na komunikačnej platforme Telegram uviedla, že pri sobotňajšom ruskom útoku bolo zasiahnuté skladisko, kde je uložených 174 kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom.

14:18 Amnesty International slúži ako hlásna trúba Putinovej propagandy, tvrdí denník The Times. Britský denník ostro odsúdil Amnesty International kvôli správe, ktorú organizácia predtým zverejnila.

14:12 Pápež František privítal v nedeľu počas tradičnej modlitby Anjel Pána vyplávanie prvých lodí naložených obilím z prístavov na Ukrajine. "Tento krok ukazuje, že je možné viesť dialóg a dosiahnuť konkrétne výsledky v prospech všetkých," uviedol. Informuje agentúry APA.

13:54 Ruská armáda v sobotu večer opäť ostreľovala areál ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Rakety tentoraz zasiahli areál nachádzajúci sa priamo vedľa skladu vyhoretého jadrového paliva. V dôsledku týchto útokov boli poškodené tri senzory monitorujúce radiáciu v okolí areálu. Informuje ukrajinský štátny podnik Enerhoatom.

13:22 Jeden pracovník Záporožskej jadrovej elektrárne bol zranený, keď miesto v sobotu večer ostreľovala raketami ruská armáda. Dnes o tom informovala ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom. Podľa denníka Ukrajinska pravda sa to stalo pri ostreľovaní mesta Enerhodar, na ktorého okraji sa najväčšia jadrová elektráreň v Európe nachádza. 

13:01 Ukrajinská armáda oslobodila doteraz tisíc šesťdesiat miest a obcí z područia ruských okupantov, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj.

12:25 Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu prepustilo už šesť svojich vysokopostavených vojenských veliteľov, vyplýva z najnovšej pravidelnej správy britského ministerstva obrany. Informuje agentúra DPA.

11:06 Ruské opozičné médium The Insider tvrdí, že ruská armáda skladuje v Záporožskej jadrovej elektrárni a jej okolí výbušniny a míny a možno zamínovala niektoré časti areálu. O správe webu informuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

10:26 Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko v sobotu z Ukrajiny 3676 osôb. Z toho bolo 787 mužov, 1972 žien a 917 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu počas soboty 3464 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

10:03 Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na Ukrajine Vitalij Hura po sobotňajšom pokuse o atentát na jeho osobu zomrel. Informuje agentúra AFP.

9:44 Britský denník The Observer prináša svedectvo Anny Voroševovej, ktorá strávila sto dní vo väznici Olenivka. Okupanti riadenej sily ju zatkli v marci na kontrolnom stanovisku na Donbase po tom, čo sa podľa vlastných slov pokúšala dopraviť humanitárnu pomoc do obliehaného Mariupolu, odkiaľ pochádza, a bola preto obvinená z terorizmu. 

Voroševová popísala strašné podmienky vo väznici, kde podľa nej dochádzalo k systematickému mučeniu väzňov, z ktorých mnohí v dôsledku krutého zaobchádzania zomreli. Voroševová je presvedčená, že útok na väznicu bol cynickou a úmyselnou vraždou ukrajinských zajatcov.

9:02 Z ukrajinských čiernomorských prístavov vyplávali ďalšie tri lode, ktoré vezú skoro 170 tisíc ton obilia, uviedol minister dopravy Oleksandr Kubrakov.

8:43 Rusko posilňuje svoju armádu v Bielorusku, uvádza ukrajinský armádny generálny štáb. Moskva rozmiestňuje ďalšie svoje jednotky v oblastiach Volyň a Polesí hraničiacich s Ukrajinou.

8:12 Rusi počas soboty takmer dvestokrát ostreľovali Sumskú oblasť, uviedol na sociálnej sieti Telegram predseda správy oblasti Dmytro Žyvyckyj. Neboli hlásené žiadne obete.

8:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom videopríhovore zverejnenom v noci na nedeľu pochválil armádu za úspešné odrážanie útokov ruských jednotiek. Zároveň vyzdvihol kľúčovú úlohu, ktorú vo vojne zohrávajú zbrane dodané západnými krajinami. Informujú agentúry AFP a DPA. 

7:52 Päť tureckých bánk sa pripája k ruskému platobnému systému Mir. Podľa agentúry Bloomberg to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na spiatočnej ceste z ruského Soči, kde rokoval so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Výhody z toho budú mať ako ruskí turisti, tak aj Turecko, tvrdí Erdogan.

7:10 Ruské rakety zasiahli v noci na nedeľu Charkov, uviedol na sociálnej sieti Telegram starosta Ihor Terechov. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete či zranenia.

7:07 Ukrajinská tajná služba SBU zadržala dvoch mužov podozrivých zo spolupráce s ruskou tajnou službou FSB. Zadržaní podľa podozrenia SBU určovali ciele pre ruské strely, ktoré v južnom krajinskom meste Mykolajiv zničili infraštruktúru, napísal ruskojazyčný server BBC.

7:05 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi v sobotu vyjadril hlboké znepokojenie nad piatkovým ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne, ktoré podľa neho predstavuje riziko jadrovej katastrofy. Informuje agentúra Reuters. 

7:00 Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj tvrdí, že proruské sily sa snažia vylákať od obyvateľov okupovaných miest v Luhanskej oblasti osobné údaje a vymôcť si ich účasť na zamýšľanom referende o pripojení k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok