Pri nehode autobusu v Chorvátsku zomrelo 12 ľudí, vyše 30 ďalších sa zranilo

TA3 ČTK
6.8.2022 09:17

Dvanásť ľudí zomrelo pri nehode poľského autobusu, ktorá sa stala v sobotu ráno na diaľnici A4 niekoľko desiatok kilometrov severne od Záhrebu. Ďalších 32 cestujúcich utrpelo zranenia, 19 z nich ťažké, informoval chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš.

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina v televízii TVN24 potvrdil, že všetky obete sú poľskými občanmi. Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého išlo o pútnikov, ktorí cestovali do Medžugorie v Bosne a Hercegovine.

Nehoda sa stala okolo 05:40 na diaľnici v smere na Záhreb v úseku medzi mestami Breznički Hum a Komin. Autobus s varšavskou poznávacou značkou, ktorý vyšiel zrejme z mestečka Grodzisk Mazowiecki ležiaceho neďaleko poľskej metropoly, zišiel z vozovky. Príčiny havárie zatiaľ nie sú známe, neoficiálne informácie webu denníka Jutarnji denník hovorí o tom, že vodič autobusu mohol zaspať za volantom.

Sanitky rozviezli zranených do nemocníc v Záhrebe, Varaždíne a Čakovci. Polícia na mieste uzavrela premávku na diaľnici do jedného jazdného pruhu. Médiá pôvodne informovali o jedenástich mŕtvych, dvanásty človek ale neskôr zomrel v nemocnici v Záhrebe. Na miesto nehody aj do nemocníc za zranenými vyrazili poľskí policajti, ktorí cez leto slúžia v Chorvátsku.

Autobusom cestovalo 42 pútnikov, v riadení sa striedali dvaja vodiči. Autobus vyšiel v piatok z Varšavy cez Čenstochovú, cestou nastúpili veriaci z rôznych miest v Poľsku. Medzi cestujúcimi bolo šesť rádových sestier a traja kňazi, ostatní boli svetskí veriaci. Zájazd organizovala organizácia špecializujúca sa na púte do miest dôležitých pre katolíkov.

Kondolencia rodinám obetí nehody zložil poľský prezident Andrzej Duda aj minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, do Chorvátska odišiel minister zdravotníctva Adam Niedzielski.Ďalší dvaja ľudia v sobotu zomreli a traja sa zranili pri ďalšej dopravnej nehode pri dedine Sikivreci na juhovýchode Chorvátska. Vodič podľa portálu 24sata.hr zišiel z vozovky.

Portál večernji.hr pripomína, že dnešná nehoda poľského autobusu je jednou z najťažších, aká sa v Chorvátsku stala za posledné roky. V septembri 2008 havaroval na diaľnici medzi Splitom a Záhrebom autobus so slovenskými turistami. Štrnásť ľudí zomrelo, ďalších tridsať cestujúcich utrpelo zranenie. Vlani v júli zišiel z diaľnice pri meste Slavonski Brod autobus zaregistrovaný v Kosove mieriaci z Frankfurtu nad Mohanom do Prištiny. Desať ľudí zomrelo, 44 utrpelo zranenie. 

Najhoršia nehoda českého autobusu sa v Chorvátsku stala v júni 2012 pri tuneli Krpani na diaľnici zo Záhrebu do Splitu. Zomrelo osem ľudí, medzi nimi vodič. Zranenie utrpelo viac ako 40 cestujúcich. Autobus ich viezol na dovolenku do kempu neďaleko letoviska Baška Voda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok