Agentúra Moody´s zhoršila výhľad Slovenska, dôvodom je vysoká závislosť od Ruska

TA3 TASR
6.8.2022 07:36

Medzinárodná ratingová agentúra Moody´s potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A2, zhoršila však jeho výhľad zo stabilného na negatívny. Dôvodom je najmä vysoká energetická závislosť od Ruska. Analytici však zároveň pozitívne vnímajú snahu Slovenska tento stav zmeniť, informovalo Ministerstvo financií SR.

Práve nepredvídateľná situácia najmä pri dodávkach plynu z Ruska je podľa agentúry najväčšou hrozbou pre slovenskú ekonomiku. Slovensko okrem plynu a ropy dováža z Ruska aj ďalšie energetické suroviny. 

Výsledkom je, že ruský dovoz tvoril v roku 2020 až 57 % nášho energetického mixu, čo je výrazne nad európskym priemerom 24,4 %.

Slovenskú ekonomiku navyše výrazne ťahá výrobný sektor, ktorý tvorí 22,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je tiež viac ako priemer eurozóny. Ratingová agentúra očakáva, že reálny HDP Slovenska v tomto roku vzrastie o 1 % a na budúci rok o 1,3 %.

"Pre naše verejné financie sú tak rizikom energetická kríza a s ňou spojené nižšie príjmy, vyššie výdavky a následné možné zvyšovanie dlhu. Agentúra pripomína aj štrukturálne problémy, ako je napríklad starnutie obyvateľstva," priblížil rezort financií.

Zároveň vyzdvihol, že analytici Moody´s vo svojej správe hodnotia aj pozitívne kroky Slovenska. Ide najmä o úsilie o diverzifikáciu zdrojov energie a adekvátnu prípravu pred zimnou sezónou. Tiež vnímajú solídnu ekonomickú silu s vysokou úrovňou HDP na obyvateľa a reformné úsilie v súvislosti s plánom obnovy.

"To, čo by mohlo upraviť výhľad naspäť na stabilný, je zmiernenie napätia pri téme dodávok energií, alebo úspešná a najmä čo najrýchlejšia trvalo znížená energetická závislosť od Ruska," dodalo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok