ONLINE: Erdogan ponúkol Putinovi stretnutie so Zelenským. USA pripravujú ďalší balík pomoci pre Ukrajinu

TA3 TASR ČTK
6.8.2022 07:09

USA pripravujú ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov (0.98 miliardy eur). Erdogan povedal, že Putinovi ponúkol stretnutie so Zelenským v Turecku. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Erdogan ponúkol Putinovi stretnutie so Zelenským. USA pripravujú ďalší balík pomoci pre Ukrajinu
TASR/AP

23:40 Počas jedného týždňa bolo z Doneckej oblasti evakuovaných viac ako dvetisíc civilistov. Podľa príslušného ukrajinského ministerstva medzi nimi boli najmä ženy, deti, starší ľudia a ľudia so zdravotným postihnutím. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková nedávno uviedla, že z Doneckej oblasti musí byť evakuovaných 200-tisíc civilistov. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

21:40 Päť tureckých bánk prijalo ruský platobný systém Mir, informovala o tom agentúra Bloomberg. Pri piatkovej návšteve tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Soči sa stretli aj guvernéri tureckej a ruskej centrálnej banky. Pri návšteve bolo dohodnuté, že Turecko bude za ruský plyn platiť čiastočne v rubľoch. Platba v rubľoch bude podľa Erdogana "zdrojom finančnej podpory pre Rusko aj Turecko".

19:44 Ruská ofenzíva v smere Slovjansk, Bachmut a Avdijivka bola odrazená, uviedla ukrajinská armáda. Dodala, že napriek ťažkému delostreleckému ostreľovaniu neprerazili ruské jednotky ukrajinskú obrannú líniu v Doneckej oblasti.

18:50 Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy na juhu Ukrajiny Vitalij Gur bol zranený pri pokuse o atentát a je vo vážnom stave, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú administratívu okupovanej Chersonskej oblasti.

18:02 Jeden z reaktorov ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je pod kontrolou ruských okupačných síl, je stále odstavený. Informovala o tom ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá jadrové elektrárne v krajine spravuje. V piatok elektráreň zasiahli delostrelecké údery, z ktorých Moskva a Kyjev vzájomne obvinili jednotky opačnej strany.

17:00 V Kazachstane zavolali zamestnanci pneuservisu políciu kvôli písmenu Z na aute zákazníka. Nakrútili aj reakciu majiteľov auta, ktorí v prítomnosti polície kričali: "Sme za Z". Písmeno "Z" označuje ruskú armádu a súhlas s vojnou na Ukrajine.

16:10 Ruské sily sa zhromažďujú na juhu Ukrajiny, kde očakávajú ukrajinskú protiofenzívu, uviedlo britské ministerstvo obrany na Twitteri. Dlhé konvoje ruských vojenských nákladných automobilov, tankov, ťahaného delostrelectva a ďalších zbraní sa naďalej vzďaľujú od ukrajinského Donbasu a mieria na juhozápad.

15:14 Ukrajinské úrady zadržali v Doneckej a Mykolajivskej oblasti celkom desať kolaborantov, ktorých podozrievajú z odovzdávania citlivých informácií Rusom. Uviedol to The Kyiv Independent, podľa ktorého hrozí dotyčným v prípade preukázania viny až dvanásť rokov väzenia.

14:05 Erdogan povedal, že Putinovi ponúkol stretnutie so Zelenským v Turecku.

12:10 V Doneckej oblasti zostáva približne 350-tisíc obyvateľov.

10:31 Počas vojny na Ukrajine zahynulo najmenej 361 detí a 702 sa zranilo, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. 

10:28 Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko v piatok z Ukrajiny 2806 osôb. Z toho bolo 706 mužov, 1471 žien a 629 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu počas piatka 2992 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

10:16 Regionálna riaditeľka medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International na Ukrajine Oksana Pokaľčuková rezignovala na svoju funkciu po kritike AI na adresu ukrajinských ozbrojených síl. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. 

7:55 Ruské vojská sa na východe Ukrajiny snažia o útočné operácie, na juhu sa chystajú na obranu už obsadených území, uviedol v sobotu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Aj v noci pokračovali ruské delostrelecké, raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá, výbuchy boli počuť v Mykolajive, Záporoží a Nikopole, ostreľovaná bola aj Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny.

7:02 Zástupca šéfa okupačnej samosprávy v Chersonskej oblasti, Kirill Stremousov, v piatok poprel, že jeho nadriadený Volodymyr Saldo dostal mŕtvicu a je v kóme. Uviedla to tlačová agentúra Reuters. 

7:01 USA pripravujú ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov (0.98 miliardy eur), informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri anonymné zdroje oboznámené so situáciou. 

7:00 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj počas piatku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok