Rusko zakázalo západným firmám predať podiel v energetických projektoch a bankách

ta3 ČTK
6.8.2022 01:02

Rusko zakázalo spoločnostiam z krajín, ktoré Moskva označuje ako nepriateľské, do konca roka predávať podiely v kľúčových energetických projektoch a bankách. Vyplýva to z v piatok zverejneného dekrétu podpísaného prezidentom Vladimirom Putinom, na ktorý upozornila agentúra Reuters.

Rusko Moskva 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu uvalili západné krajiny a ich spojenci vrátane Japonska na Rusko množstvo sankcií. Moskva okrem iného reagovala tým, že bráni zahraničným spoločnostiam pôsobiacim v krajine, aby z Ruska odišli, a v niektorých prípadoch zabavila ich majetok.

Dekrét s okamžitou platnosťou zakazuje investorom z krajín, ktoré podporili sankcie proti Rusku, predávať aktíva v spoločných podnikoch, bankách, strategických subjektoch, spoločnostiach vyrábajúcich energetické zariadenia, a v ďalších projektoch zameraných na ťažbu ropy, zemného plynu, uhlia a niklu.

Putin môže v určitých prípadoch vydať osobitnú výnimku, aby sa obchody mohli uskutočniť, uvádza sa v dekréte. Vláda a centrálna banka majú pripraviť zoznam bánk na schválenie Kremľom. V dekréte nie sú menovite uvedení žiadni investori.

Zákaz sa týka takmer všetkých veľkých finančných a energetických projektov, v ktorých majú zahraniční investori doteraz podiel, a to vrátane projektu Sachalin 1 na ťažbu ropy a plynu.

Vo štvrtok ruský štátny ropný gigant Rosnefť obvinil ExxonMobil z poklesu ťažby v projekte Sachalin 1. Americká energetická spoločnosť predtým v podaní pre americkú Komisiu pre cenné papiere (SEC) informovala, že sa chystá previesť svoj 30-percentný podiel "na inú stranu".

Americká firma ťažbu ropy a plynu na Sachaline 1 na ruskom Ďalekom východe prevádzkovala. V roku 2021 projekt produkoval 220 000 barelov ropy a plynu denne. Produkcia sa po západných sankciách na ruský obchod po invázii Moskvy na Ukrajinu znížila na iba 10 000 barelov denne.

Putin podpísal na začiatku júla dekrét, ktorý prevádza práva k rozsiahlemu plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na novo vytvorenú ruskú spoločnosť. Vládne nariadenie z 2. augusta dalo zahraničným investorom v projekte, teda britsko-holandskej spoločnosti Shell a japonským firmám Mitsui a Mitsubishi, mesiac na to, aby sa prihlásili o svoje podiely v novom subjekte. Nový, v piatok zverejnený dekrét sa netýka projektu Sachalin 2, napísala Reuters.

Spoločnosť Shell hľadala možnosti, ako z projektu odstúpiť. Tokio si naopak praje, aby si japonské spoločnosti svoje podiely v projekte ponechali.

Talianske banky UniCredit a Intesa, americká skupina Citi a rakúska Raiffeisen naďalej hľadajú možnosti, ako z Ruska odísť. Iné banky, napríklad Société Générale a HSBC, sa už svojich ruských aktív zbavili.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok