Najväčšia atómová elektráreň je bez kontroly. Ukrajinci sa boja ďalšieho Černobyľu

TA3 ČTK
5.8.2022 19:16

Najväčšia atómová elektráreň v Európe je úplne bez kontroly. V ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni porušili všetky princípy bezpečnosti. Znepokojenie vyjadrila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu aj Washington. Ukrajinci sa obávajú, že ich čaká druhý Černobyľ. Z miesta v piatok, 5. augusta, hlásili útok.

Ukrajina a Rusko sa vzájomne obvinili z ostreľovania ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú už v marci pri invázii na Ukrajinu obsadili ruské vojská. Na mieste vznikol požiar, informovala ruská agentúra RIA Novosti, podľa ktorej na zariadenie zaútočili ukrajinské sily. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá naopak viní z útoku ruských vojakov, podľa agentúry Unian uviedla, že elektráreň ďalej funguje. Zvýšená radiácia podľa nej zaznamenaná nebola.

"Okolo 15:00 v čase, keď sa menili pracovníci na smene, vykonali nacionalistické jednotky z územia pod kontrolou ukrajinského režimu delostrelecký útok na areál Záporožské JE," povedal podľa agentúry RIA Novosti nemenovaný predstaviteľ Ruskom dosadené správy mesta Enerhodar, kde elektráreň leží. Útok podľa neho prerušil dve elektrické vedenia napájajúce rozvodňu, ktorá je potrebná pre bezpečnú prevádzku jadrových blokov. Hasiči sa snažia zlikvidovať vzniknutý požiar, doplnila agentúra s odkazom na iný nemenovaný zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok