Rusko pre podozrenie z vlastizrady zatklo už tretieho vedca. Za zločin hrozí až 20 rokov väzenia

TA3 ČTK
5.8.2022 16:51

Rusko kvôli podozreniu z vlastizrady zatklo v Novosibirsku popredného ruského odborníka na hypersoniku Alexandra Šipljuka, informovala agentúra TASS. Ide už o tretieho vedca zo sibírskeho mesta, ktorého bezpečnostné zložky zadržali na základe rovnakého obvinenia.

Rusko pre podozrenie z vlastizrady zatklo už tretieho vedca. Za zločin hrozí až 20 rokov väzenia
Twitter/ The Siberian Times

Šipljuk je riaditeľom novosibirského ústavu teoretickej a aplikovanej mechaniky. Ústav úrady prehľadali, odborníka odviezli do moskovskej väznice Lefortovo. Šipljuk sa profesne sústredil najmä na vývoj metód pre aerofyzikálny výskum a aerodynamiku hypersonických lietadiel, teda strojov lietajúcich rýchlosťou vyššou ako rýchlosť zvuku.

Z rovnakého ústavu ako Šipljuk pochádza Anatolij Maslov, ktorého zadržala ruská tajná služba FSB na konci júna. Podľa zdroja TASS bol Maslov zadržaný kvôli poskytovaniu citlivých dát, ktoré súviseli s hypersonikou. Na začiatku júla vo väznici v Moskve zomrel fyzik Dmitrij Kolker, ktorého predtým tiež FSB odviezla z Novosibirsku. Vedca v poslednom štádiu rakoviny tajná služba zadržala priamo v nemocnici.

Za vlastizradu v Rusku hrozí 20 rokov väzenia. Ruské bezpečnostné zložky v posledných rokoch zadržali rad vedcov a obvinili ich z tohto trestného činu kvôli údajnému odovzdávaniu citlivých materiálov cudzincom, uviedla predtým agentúra Reuters. Vlani vo väznici zomrel sedemdesiatosemročný fyzik Viktor Kudrjavcev, ktorého ruská tajná služba obvinila zo špionáže. Vedcovo zdravie podľa obhajcu podlomil viac ako ročný pobyt vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok