USA si predvolali veľvyslanca Číny. Krajina je pripravená na to, čo sa Peking rozhodne urobiť, povedal Kirby

TA3 TASR
5.8.2022 16:14

Biely dom si vo štvrtok predvolal čínskeho veľvyslanca vo Washingtone Čchina Kanga, aby mu vyjadril svoj nesúhlas s krokmi Číny v Taiwanskom prielive. V piatok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje agentúra Reuters.

USA Washington Biely dom 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Washington označil čínske vojenské manévre v Taiwanskom prielive za nezodpovedné a v rozpore s udržaním mieru a stability v regióne. "Objasnili sme, že Spojené štáty sú pripravené na to, čo sa Peking rozhodne urobiť. Nevyhľadávame a nechceme krízu," povedal Kirby.

Dodal, že Washington sa nenechá odradiť "od pôsobenia vo vodách a vzdušnom priestore západného Tichomoria v súlade s medzinárodným právom, ako to robí už desaťročia", aby chránil slobodnú indicko-tichomorskú oblasť.

Čína vo štvrtok spustila rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive, ktoré budú trvať do nedele. Ide o reakciu na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Peking považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok