Rusko už niekoľko týždňov spaľuje plyn v kompresorovej stanici, plamene sú vidieť až vo Fínsku

TA3 ČTK
5.8.2022 12:50

Rusko, ktoré obmedzilo dodávky zemného plynu do Európskej únie, už niekoľko týždňov spaľuje plyn v kompresorovej stanici Portovaja blízko fínskych hraníc. Informoval o tom fínsky spravodajský web Yle, ktorý sa odvoláva na očité svedectvá a na údaje amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Plamene sú podľa neho vidieť až vo Fínsku.

Rusko už niekoľko týždňov spaľuje plyn v kompresorovej stanici, plamene sú vidieť až vo Fínsku
Twitter/Anonymous Operations

Príčina spaľovania plynu nie je jasná, k spaľovaniu môže dochádzať z viacerých dôvodov. Podľa odborníkov sa k nemu pristupuje aj vtedy, keď plyn nemožno dodať zákazníkovi. Web uviedol, že plamene v kompresorovej stanici, ktorá je súčasťou plynovodu Nord Stream 1, sa podľa satelitných snímok NASA objavujú takmer neustále od 17. júna. Krátko pred týmto dátumom ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila výrazné obmedzenie dodávok týmto plynovodom, ktoré zdôvodnila chýbajúcou turbínou.

Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a je hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie. Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Gazprom obmedzovanie dodávok zdôvodňuje technickým problémom. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok